close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Бомбите падат, а военният елит на Путин тъне в лукс
©
10:43 / 25.01.2023
183
Ксения Шойгу лежи в басейн в Дубай и споделя снимка с целия свят. Очевидно е прекарала Новата година в петзвездния Caesar Palace Hotel в Дубай, с 500 метра частен плаж. Стая с изглед към морето в момента се предлага на цена от 750 евро на вечер.

Нейните около 190 хил. последователи в Instagram харесват снимката - тя има статута на инфлуенсър в Русия. Междувременно акаунтът ѝ в Instagram е видим само за съществуващите абонати, а снимката вече не е публична.

Причината е, че Ксения Шойгу е дъщеря на руския министър на отбраната Сергей Шойгу - най-важният човек на Путин в нападението срещу Украйна, който отговаря за стотици хиляди войници. Фактът, че дъщеря му тъне в лукс, докато руски войници умират в Украйна, възмущава много руснаци в социалните мрежи. Някои използват снимката от Дубай за свои цели и например публикуват до нея снимка на замръзнал руски войник. Отдолу: стотици гневни коментари, коментира германският Handelsblatt. 

Семейство Шойгу далеч не е единственото, което си навлича омразата на все повече слоеве от руското общество. Все повече медии и неправителствени организации от Русия и други страни разкриват как руският елит създава богатство за близкото си обкръжение, докато руските войници умират в Донбас. Репортаж за загинали войници срещу снимка на съпругата на високопоставен служител на плажа в Бали - това е всичко, което е необходимо, за да се предизвика буря в руските мрежи.

Всяко ново разкритие утежнява ситуацията за екипа около руския президент Владимир Путин. Критиката е силна и ясна, поне в мрежата.

Така например Денис Долшенко, член на руския парламент от управляващата партия на Путин, се показа заедно с Ксения Шойгу в руския вариант на Facebook - vk.com. Той е от волжката област Вологда - предполага се, че именно там е направена снимката. Поне така пише в географския етикет, който трябва да показва мястото, където е направена снимката.

Долшенко обаче е облечен с къси панталони, а Шойгу - с къса рокля. Във Вологда на 7 януари, деня, в който е датирана снимката, температурата е над минус 10 градуса. Един от потребителите пита под публикацията: "Мисли[ ли, че сме идиоти?". Всъщност снимката очевидно е направена в Дубай.   Денис Долшенко и Ксения Шойгу очевидно са се срещнали в Дубай. Снимка: В Контакте

Местният губернатор на областта Олег Кишчинников пише гневно в своя канал в Telegram: "Докато нашите сънародници рискуват живота си под дулото на оръжието, някои смятат, че могат да продължат да пребивават в луксозни курорти в чужбина“. Малко след това партията изключи Долшенко.

В същото време Тимур Иванов, заместник-министър на отбраната и директен заместник и представител на Сергей Шойгу в Кремъл, също е в центъра на мащабни обвинения. Задълженията му включват управление на всички строителни проекти, свързани с армията. Твърди се, че по време на този процес Иванов не само е ръководил изграждането на нови казарми и пристанища за подводници, но и е прибрал значителни суми пари. Твърди се, че заместник-министърът на отбраната на Путин е използвал държавни пари за собствени къщи

Все още не е ясно за каква сума става въпрос. Разследващите от антикорупционния фонд на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални обаче доказват множество предполагаеми случаи на корупция въз основа на 8000 електронни писма на съпругата му Светлана и документи на фирми. Твърди се, че строителни компании, наети от Министерството на отбраната, са платили и сметките за ремонта на вила на Иванов в центъра на Москва и за строежа на вила с площ 2900 кв. м на брега на морето в западната руска област Твер.

В момента Иванов ръководи възстановяването на украинския град Мариупол, който беше разрушен и превзет от руската армия. В ефира на руската телевизия Иванов обещава "максимална радост" на останалите жители, чийто град Русия бе изравнила със земята след продължили седмици бомбардировки. В допълнение към жилищните сгради Русия строи парк, плувен басейн, училища, детски градини "и дори стадион за каране на кънки", обеща Иванов по телевизията. Част от парите обаче очевидно се връщат директно към него.  

Иванов е в списъка със санкции на ЕС от октомври, но съпругата му успява да избегне всички наказателни мерки. През юни тя се развежда официално с него и приема моминското си име Захарова. Въпреки това снимките на двамата заедно, които все още могат да се видят открито в профила на Захарова в Instagram, не свидетелстват за действителен край на връзката им. До началото на войната двамата с Иванов пътуват до Сен Тропе всяко лято, включително с наети яхти и реставрирани ретро автомобили Rolls-Royce.

Докато Мариупол е разрушаван от руски бомби, Захарова пътува до Париж и Лондон. Синът ѝ Михаил отпътува за Лондон още на 17 септември, четири дни преди частичната мобилизация в страната, както установяват руските потребители на платформата Twitter. Дъщерята Александра живее в Париж, където майка ѝ я посещава през март и според анализаторите от групата на Навални купува бижута и скъпоценности на Place Vendôme за стотици хиляди евро, както е правила и през предишните години.

Междувременно самият Сергей Шойгу е обвиняван, че се е облагодетелствал пряко от войната в Украйна. По примера на прочутите наемници на "Вагнер“ Шойгу имал своя лична армия. Той е "истински патриот", все по-често се подиграват в публичното пространство добре информирани руски военни блогъри. Ако се вярва на тях, новата наемническа групировка на Шойгу се нарича "Патриот". 

Междувременно се твърди, че хората на Шойгу са се разгърнали в ожесточена конкуренция с наемниците на "Вагнер“. В блоговете си руските асоциации на ветераните и все по-критично настроените военни експерти обвиняват Шойгу, че се е обогатил, като е разположил наемнически сили. Бойците  на "Патриот" вече са в движение в Донбас. 

Предполагаемият образец на Шойгу, групата "Вагнер", наскоро заяви, че е превзел украинския град Соледар. Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин иска да демонстрира, че командваната от него група от наемници и освободени престъпници е по-силна от официалната армия.

Сега Шойгу иска, както се казва, да не позволи само Пригожин да има достъп до паричните каси на министерството на отбраната. Пригожин, наричан "готвачът на Путин" заради ресторанта си, който е особено обичан от Путин, е получил договори за милиарди от Министерството на отбраната за изхранване на армията.

Сега Шойгу искал да получи договори за войски и министерства чрез своята група "Патриот". "Тежкият конфликт между Шойгу и Пригожин вече изобщо не е смешен, а горчиво сериозен. Става дума за насочване на финансовите потоци от държавни поръчки към себе си", убеден е бизнесмен от Москва. От години работи с Министерството на отбраната и затова не желае името му да се споменава.

Освен дъщеря си Шойгу отдавна е осигурил луксозен начин на живот и на любовницата си. Според съобщения в литовските медии тя живее в ЕС с двете им деца. Елена Шебунова е стюардеса в руското Министерство на извънредните ситуации - докато не се запознава с Шойгу, тогава министър на извънредните ситуации. Получава договори за поръчки от това ведомство, а по-късно и от Министерството на отбраната, когато той се премества там. Така става милионерка.

Сега Литва иска да отнеме разрешението ѝ за пребиваване, а дъщеря ѝ Даря ще загуби гражданството си.

В същото време Ксения Шойгу може да си позволи почивка в блестящото емирство Дубай: нейната компания Kapital Perform получава и държавни поръчки, например за извършване на медицински тестове за шофьори на държавни институции. А според известното разследващо списание Insider нейните компании са получавали подизпълнителски договори от фирми на олигарсите Генадий Тимченко и Евгений Евтушенко - които на свой ред са печелили пари от държавни поръчки чрез Министерството на отбраната.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.