close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Частна фирма ще събира приходите от "Синя зона". Ало, кмете, какво става?
©
11:30 / 29.06.2023
431
"Когато тази година се приемаше финансовата рамка на бюджета на Пловдив, наистина беше заложена сумата от 4,3 милиона лева за надграждане системата на градския транспорт. Как общината е направила така, че да направи обществена поръчка и договор и тези 4,3 млн. да станат 14 млн. лева с ДДС и да добави вътре "Синя зона“, за никого не става ясно", коментира от трибуната на Общинския съвет независимият съветник Слави Георгиев  предложението на администрацията за осигуряването на 4,3 млн. лева за договора с фирма "Тикси“АД.

Той подчерта, че никой не е попитал Общинския съвет или обществеността на града за това решение. Според него, кметът Здравко Димитров е излъгал, че има подписан договор на 8 юни  - договорът е подписан от Димитров на 12 юни.

"Като кмет би трябвало да знаете, че нямате право да подписвате договор без осигурено финансиране.Вие не сте имали осигурено финансиране“, обърна се към кмета общинският съветник по време на заседанието на ОбС.

Георгиев дори счита, че този договор е писан от юристите на "Тикси“ АД, а не на Община Пловдив.

"Цялата гаранция, която частната фирма дава на общината по изпълнението на  този договор е 120 000 лева. В същото време вие концесионирате на практика "Синя зона“ по чл. 8, ал.2, където се уточнява, че таксите платени към "синя зона на територията на град Пловдив, се събират чрез изпълнителя. Кое ви дава право, частна фирма да събира приходите на Община Пловдив?“, попита Слави Георгиев.

Той зададе и въпроса, тъй като града ни няма общински градски транспорт, дали частните превозни фирми са се съгласили да носят отговорност по този договор? В същото време, ако частните фирми нарушат някое от условията в договора, неустойката трябва да бъде заплатена отново от общинската администрация.

"Това предложение ще е бъде незаконосъобразно, защото, г-н Димитров, за да може вие да давате 20% от бъдещи приходи на "Синя зона“, е трябвало преди това да промените общинската наредба за реда за паркиране и престой на МПС на територията на Пловдив, което не е разрешено и е незаконно“, заключи съветникът.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.