close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Дръжте Николай по-далеч от патриаршеския престол
©
12:02 / 15.03.2024
1112
Да не се бъркаме в божиите работи, но претенциите на митрополит Николай за български патриарх са изключително нахални и трябва да срещнат онзи отпор, който църквата ни отдавна заслужава. Сочат Николай като основен претендент за духовен водач на нацията. Отговарял на всички условия – на предишните избори за патриарх не беше навършил 50 години. И какво като отговаря на всички условия? Той не кандидатства за шеф на спедиторска фирма.

Призивите са политиците да не се бъркат в избора. Но точно те имат вина за превръщането на Николай в главен лицемер на църквата ни. И не защото го обичат толкова много, а защото, целувайки ръката му пред камерите, те се надяват, че и Господ вижда това. Така получават онова фалшиво изкупление, което само един фалшив човек може да им даде. А църквата трябва да постъпва по друг начин – когато види подобни хора, да насъсква кучетата срещу тях, да ги гони и от предверието на храма. Но тя подлага ръката си за целувка, тъй като има нужда от тяхното лицемерие, то е жизнено важно за нейната значимост. Така фалшивата църква създаде по свой образ и подобие фалшивия митрополит Николай.

Той твърдеше, че политиката съсипва църквата ни. Но сам държеше политически речи, грубо се намесваше в местни и национални избори, анатемосваше кандидати. Не сте ли виждали истински щастливия Николай – когато политик целува ръката му. И двете страни жадуват за взаимност. Нито мерзостта на Николай има граници, нито на политиците.

Така богопомазаният митрополит се превърна и в главен опаковчик на републиката. Опакова с тапети "Св. Марина“, опакова "Свети Кирик“. Опакова Светия синод. Прави опит да опакова и душите ни. Църквата ни е такава, защото се опазила от реформи, говори митрополитът. Коя църква? Скапаната църква на Николай!

Може да ме наречете богохулник и каквото ви хрумне. Имате право на това. Не се бъркам във вярата ви. Изписал съм стотици редове за Николай, наричал съм го всякакъв. – църковен идиот, богохулник, който трябва да бъде цапнат през устата, брокер на недвижими имоти.Ако можете, добавете нещо. Твърдя още, че той е атентатор. Твърдя, че той всекидневно организира атентати срещу вярата на духовните хора. И не искам да допусна един християнски талибан да ме обвинява  за страданията на хората, защото съм искал да гледам концерт на Мадона, да чета  "Хари Потър“ или да погледам гей парада.  Нали си спомняте безумията на този поп, когато клети българи се издавиха в Охридското езеро. И трябва да отминем това с мълчание? Трябва да си траем, за да може Николай да е главен лицемер на воля? Или защото влиятелни хора му целуват ръка?  

Тези, които са били близо до патриарх Неофит, говорят за един кристално чист човек, за невиждана благост и топлота. Папа Франциск твърди след посещението си у нас, че е бил гост на свят божи човек.

На всички условия ли отговаря Николай, за да наследи Неофит? 

С владишки жезъл и плам в очите той раздава публично присъди, води съдебни дела и медийни битки. Не прощава на никого, застанал на пътя му – църковен брат, политик, учен, съдия, кмет. Когато се хвърли в политическите битки с главата надолу, Николай загуби духовния си авторитет.

Най-смешното в тази ситуация е убеждението на Николай, че стои на някаква скала на православната вяра.“Елате, убийте ни, няма да мръднем от тази скала“, крещи владиката. Няма да мръдне, защото слезе ли от там, напълно е загубен. Владиката е наясно колко сигурна е тази скала, която няма нищо общо с православната вяра. Олигархично-масонската скала е  сигурното убежище на Николай.  От нея той с лекота громи миряните и раздава ласки на политиците.  В техните обятия се чувства най-добре – и дяволът да го погали в този миг, няма да мръдне.

Арогантност, наглост, лицемерие – това ли са всички условия, на които трябва да отговаряш, за да си патриарх. В добавка и език и омразата. Изумително е как в Деня на Съединението един български владика противопостави двама големи българи и омърси единия за сметка на другия. Николай заклейми Захари Стоянов на гърба на Гаврил Кръстевич. Това е нечуван позор – български владика да охули български герой. И да се чуди човек - в храма само идиоти ли идват, та така безропотно се наслаждават на езика на омразата.

Това е кандидатът за български патриарх – отговарял на всички условия.

Николай има обаче едно сериозно предимство - не е бивш агент на ДС. Проверка, направена през 2012 г., показва, че поне дванадесет високопоставени служители са бивши агенти на Държавна сигурност, измежду които са и вече покойните патриарх Неофит и митрополит Йоаникий. Трима от проверените са все още заемащи длъжността на митрополити. Това са Плевенският митрополит Игнатий, който е осветен като агент и секретен сътрудник, Великотърновския митрополит Григорий, който през следващата седмица ще оглавява Светия синод, и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е бил агент и секретен сътрудник. Освен това Великотърновският митрополит участва и като учредител и член на съвета на националния съвет на организацията Сдружение "Национално движение русофили" заедно със Старозагорския Киприан.

Предстои труден избор. Фаворитът Николай е стигнал до тук със зъби и нокти, с безсрамен флирт с политиците. Вече няколко години ни пробутва офертата си за патриаршеския престол – безскрупулност, непозната в духовните среди. Да го изберем, ако "отговаря на всички условия“.

.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.