close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ,ДБ,ПП и ДПС затвориха вратата на парламента за Митрофанова
©
16:17 / 13.10.2022
218
Посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и временно изпълняващият длъжността ръководител на мисията на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат канени на тържественото откриване на 48-то Народно събрание. За това се разбраха представители на парламентарните политически сили, които обсъдиха проблема на нарочна среща в парламента.

Решението е било подкрепено от ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, а "Български възход" са изразили близко до европейската позиция становище. Категорично против са били от БСП и "Възраждане", съобщи след срещата Надежда Йорданова от ДБ.

"Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението - че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията, защото формално все още нямаме право на заседателен глас, но всички имаме право на политическа позиция, която изразява и позицията на нашите избиратели и в този смисъл администрацията на Народното събрание няма да изпрати покана за участие на тези посланици. Ние като лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем. Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията в Украйна," заяви Десислава Атанасова, която ще оглави парламентарната група на ГЕРБ. 

Атанасова заяви, че България беше обявена от Руската страна за неприятелска държава, но не очаква сериозно влошаване на отношенията между двете държави.

"Считам, че България трябва да защити националния си интерес, а нейният национален интерес е да продължи да отстоява европейските ценности. Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията и войната", каза още тя.

"Поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова би политизирала излишно ситуацията, затова подкрепихме тази наша позиция. Този път мнозинството застана зад нея. Има и позиция на държавите членки на ЕС и съобразявайки се с нея, администрацията ще отправи покани към посланиците от корпуса", каза Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната".

"Решението и позицията на ДПС са ясни, както винаги, а именно - посланикът на Руската федерация да не бъде канен", обясни Станислав Анастасов от Движението.

"Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Да оставим институциите да ги спазват. Обществото има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници. Мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да е било политически пиар", е мнението на Георги Самандов от "Български възход".

"Има насоки от Европа да не се канят посланиците на Руската федерация и на Беларус. Говорим за деня, в който се открива българското Народно събрание, в който се канят посланиците на всички държави. Има протокол, който казва изпращат ли се покани до всички посланици, или не се изпращат", коментира Георги Свиленски от БСП.

"Притеснен съм за г-н Вежди Рашидов като най-възрастен народен представител дали ще дойде да открие събранието, тъй като той е на друга позиция, ако г-жа Митрофанова не присъства. Това може би ще е следващата изненада - дали ще пристъпим към следващия по възраст народен представител", коментира още Свиленски.

Надежда Йорданова от ДБ поясни, че няма задължителен списък за това кои гости трябва и не трябва да бъдат канени на откриването на новия парламент, тъй като това е преценка на страната-домакин. Йорданова допълни, че МВнР, което трябва да разпрати поканите, ще се съобрази с желанието на политическите партии.

"Русия е страна-агресор, която нападна суверенна държава и България остро осъжда този акт. Искам да припомня, че още в началото на март председателят на Европейския парламент заяви, че няма да се допускат посланиците на Русия и Беларус, както и представители на тези две държави. В този случай България ще се държи достойно и ще заяви своята позиция", обясни още Йорданова.

Срещата в парламента се проведе по инициатива на "Демократична България", които в началото на седмицата поискаха руският посланик да не бъде поканен на първото заседание на новия парламент на 19 октомври. Срещу това тогава възразиха от "Възраждане".

Вчера лидерът на най-голямата политическа сила в парламента Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

"Никакъв "протокол" не задължава парламента да кани дипломатическия корпус на откриването. Това е изцяло в преценката на самия парламент. Има такава практика в предходни събрания, но това не ангажира по никакъв начин всяко следващо Народно събрание", написа във Фейсбук юристът Борислав Цеков.

Той подчертава, че изборът дали да кани всички посланици "от А до Я" или да селектира по определен критерий - например: само държави-членки на ЕС и НАТО; или да бъдат изключени държави, които са обявили България за "неприятелска държава" (какъвто е случаят с Русия) - това е въпрос на суверенна преценка на НС, напълно допустимо е и не нарушава никакъв "протокол", нито Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Важното е да има ясен критерий и аргументи. Това е предмет на суверенна преценка на Народното събрание, което може да реши да даде определени политически знаци и дипломатически сигнали чрез такава покана.

Въобще, въпросът е изцяло политически и не може да бъде подменян с "протоколни" и технически съображения. Няма "протокол", който да стои над Народното събрание, като политически форум на нацията.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.