close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Гешев: Назначиха ме ГЕРБ, ДПС, БСП и "Атака", те ме и свалиха
©
10:03 / 28.07.2023
271
Ясно е на всички, че тези, които ме назначиха, ме отстраниха. Във Висшия съдебен съвет е силно влиянието на политическата квота. Политическите партии отричат, но това не е така. Мен ме назначиха ГЕРБ, ДПС, "Атака" и БСП. Същите хора и същите партии ме отстраниха със своите представители във ВСС. И това означава само едно - че аз съм си вършил работата и не съм оправдал техните очаквания."

Това признание на Иван Гешев - бившият главен прокурор, уволнен заради уронване на престижа на съдебната власт, беше направено в интервю за телевизия СКАТ. Гешев направи силен медиен рейд тази седмица. В рамките на денонощие той даде серия от интервюта: в YouTube канала на Мартин Карбовски, за сайта "Дир.бг", в YouTube канала на Ивелин Николов и за СКАТ.

Признанието пред телевизия СКАТ е особено важно - досега Гешев отричаше да е политическо назначение. То обаче противоречи на друга реплика на интервюирания, казана пред Карбовски ден по-рано: "Борисов беше един от хората, които бяха против да бъда избран за главен прокурор." Не каза обаче кои са другите.

Пред Карбовски дори заявява, че не е сигурен дали още не е прокурор, защото не му била гласувана оставката. Гешев вече е в кампания за политическия си проект - движението "Справедливост за България" беше представено в началото на юли.

Той обикаля по села и събития като откриването на пилона, издигнат край Рожен, в опит да се позиционира и в патриотичната ниша, а изказванията му са съсредоточени в атаки срещу бившия премиер Бойко Борисов, за когото не само не беше казал нищо, докато беше на поста, но и нямаше движение по разследвания, свързани с него. По повод нападките лидерът на ГЕРБ коментира преди месец, че това е поредният политически проект, който се опитва да се гради върху "негов гръб", заяви, че Гешев го "използва", и обърна внимание, че не говорел срещу ДПС и другите партии.

В серията интервюта бившият главен прокурор говори основно за себе си - кокетира, че го обвинявали дори за цената на тока и раждаемостта, представя се в ролята на жертва, а за проблеми в правораздаването и разследванията намира причините в други институции и хора и атакува Борисов.

Сменен бил заради "Барселонагейт"

"Знаете ли защо ме отстраниха? Защото изтече информация за "Барселонагейт" какво предстои да се случи и просто изпревариха събитията. Защото щеше да продължи "Барселонагейт", щеше да продължи борбата с тези олигарси от чужбина. Сега те ще се върнат и ще им се разблокира всичко. Това е целта за отстраняването на главния прокурор", заявява Гешев. И добавя: "Категоричен съм, че има доказателства за пране на пари. Детето е мотивът за престъплението", обяснява Гешев пред Карбовски. "За мен е категорично, че има достатъчно доказателства по НПК за повдигане на обвинение на Борисов", обявява и пред Ивелин Николов.

Бившият главен прокурор разказал пред подкомисията в Европейския парламент за електронни доказателствата, намерени след претърсване на "счетоводителя", обслужвал Борисов и други лица, включително такива с руски средства, за сметки, офшорки, транзакции. "Нека Народното събрание да ги качи на сайта си и да се четат, те не са секретни, няма гриф. Росен Желязков едва ли ще го направи, затова някой от зам.-председателите", дава съвет Гешев.

Пред Дир.бг той допълва: "В делото има достатъчно основания за повдигане на обвинения и подвеждане под наказателна отговорност на Бойко Борисов. Основна причина за махането ми като главен прокурор е именно заплахата от събраните доказателства и невъзможността да ме контролират. Ето затова с много машинации накрая делото беше оставено на трупчета. Предвид кой е главен прокурор в момента - не очаквам нещата да бъдат раздвижени."

"От медиите разбрах, че срещу наблюдаващия прокурор по делото има образувано дисциплинарно производство във връзка с неговата работа по "Барселонагейт". Очевидно това е опит на новото ръководство за въздействие върху вътрешното убеждение и прилагането на закона върху магистрати, които съвестно са си изпълнявали професионалните задължения", казва още Гешев.

В сряда (26 юли) прокуратурата съобщи, че наблюдаващият прокурор по "Барселонагейт" е отстранен заради забавяне по делото, а сайтът bird.bg съобщи, че друг прокурор обявява, че не намира данни за организирана престъпна група.

Гешев твърди още, че "в момента стават немислими неща с хората, които бяха от моя екип, докато бях главен прокурор - преследване, уволнения, липса на каквото и да е спазване на процедури. Всичко това още веднъж показва, че днес корупцията е държавна политика. Съвсем скоро ние ще започнем да водим тази битка с политически средства".

В интервюто пред СКАТ той коментира, че Борисов "предава всички свои хора само и само да оцелее", но не е питан дали и той е в такава ситуация.

Гешев разказва и любопитна история за ареста на Борисов през март 2022 г. По това време главният прокурор бил вкъщи пред телевизора. Никой не бил уведомил прокуратурата, научил от пресцентъра си, твърди той. Нататък разказът тече като приказка: "Имало едно време един цар Киро и един бивш цар, свален от властта. Но рейтингът на новия цар взел да пада и вещица социолог му подсказала да арестуват Борисов. И царят решил да направи нещо голямо - да арестува бившия цар. Но той още имал охрана от НСО и можело да стане като в "Белите брези" (трагичен случай от началото на 90-те, когато при арест полицаи и барети се стреляха взаимно и имаше убит поради липса на комуникация между шефовете им). И викнали шефа на царската охрана. Казали му да звънне на хората си.

Така охраната на Борисов била предварително уведомена, че полицията отива да го арестува в дома му. Арестуващите обаче се забавили, защото се загубили в Банкя. И гардовете от НСО тръгнали да търсят полицаите, за да ги заведат да арестуват Борисов. Изпратили и полиция с големи куфари с апаратура за претърсването. Но не ги внесли, защото пред дома на лидера на ГЕРБ се събрали хора и щяло да излезе, че внасят нещо."

Коя е Мата Хари

На въпрос на Карбовски дали знае коя е Мата Хари Гешев казва с ирония: "Никой не задава вече този въпрос. Аз и да знам нещо, мога да ви кажа, че въпросът трябва да се зададе на г-н Борисов. Не виждам защо питате главния прокурор, бившия."

"Защото казахте: Аз знам всичко за всеки", отговаря Карбовски.

Гешев: "Знам почти всичко за почти всички български политици, служебно, и няма да съм човекът, който ще изнася лична информация, станала ми служебно известна. Няма да си позволя да наруша конституцията като Кирил Петков."

Малко по-късно добавя: "Още не мога да осъзная, че мога да говоря за всичко."

"Ако съм човек на Пеевски, още щях да съм главен прокурор. "Аз никога не съм бил с Борисов и Пеевски. Това, че ме свързват - аз не мога да забраня всякакви медийни манипулации", казва Гешев и се сравнява с Рейгън, който също бил жертва на медиите.

"Борисов никога не ми е бил симпатичен. Имаме различни разбирания за християнски ценности и се съмнявам, че той изобщо има ценности", заявява Гешев. Той нарича Борисов "воденичен камък върху партията си и върху държавата".

За Пеевски казва единствено още, че ако бил негов човек, щял още да е главен прокурор. Водещият в телелвизия СКАТ му задава въпрос на зрител защо имената на политици, за които се знае, че са били "в особени бизнес, спонсорски и кредитни отношения с Цветан Василев", ги няма в делото за източването на КТБ. Отговорът гласи, че това не можело да се докаже. Допълнителен въпрос за Пеевски не е зададен. Затова пък пред Карбовски Гешев обявява, че всички знаели, че Цветан Василев е един от хората, които управляват държавата.

"Главният прокурор не е царят на държавата. Осъзнах, че никой главен прокурор не може да се оправи с корупцията и кражбите. Надявах се да я променя. Аз не вярвам, че България е счупена", уверява Гешев и разказва как 14-годишната му дъщеря му казала: "Изпусна 3 години от живота ми, за да оправяш нещо счупено, което не може да се поправи."

Гешев признава, че като станал главен прокурор, не разбирал много как функционира държавата. Твърди, че нямал папки с компромати - "това е помиярска работа". Намеква, че преди да бъде убит Красимир Каменов-Къро, е имало възможност той да стане прокурорски свидетел.

За липсата на разследвания на престъпленията по високите етажи на властта обвинява, както обикновено, МВР, ДАНС и НАП.

В две от интервютата се подиграва на МВР, че служителите му два часа не могли да намерят мястото на взрива края Ярема и се наложило охранителят от НСО, който имал проблем с тъпанчето, да ходи на местопроизшествието и да го посочва.

Пред СКАТ се възмущава, че главен прокурор е изнудван да си подаде оставката и това не е тема. Никой не го разследва. "Вървим към тоталитарен режим", прогнозира Гешев.

Според него всички неудобни въпроси за собствената му работа, както и за това кой предупредил Васил Божков да избяга - са към МВР и правителството, към Борисов.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.