close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Горбачов – възхищение на Запад и по-лош от Хитлер у дома
©
15:14 / 31.08.2022
162
Кончината на първия и последен президент на СССР Михаил Сегеевич Горбачов е основна тема в световните издания. И докато на Запад оценките за приноса му за прекратяването на Студената война и рухването на Желязната завеса са изцяло положителни, то в Русия те са доста противоречиви, а в някои случаи и крайно негативни.

Първоначално в Москва телевизиите са игнорирали новината за смъртта на Горбачов, а после са започнали негативни и безпощадни коментари по него адрес. От страна на руския президент Владимир Путин бяха поднесени ледени съболезнования. За Дмитрий Медведев случващото се сега в Украйна се корени в действията на Горбачов. За руския парламентарист Виталий Милонов Горбачов е оставил по-лошо наследство от катастрофата, причинена от Хитлер. Но имаше и хора, които си спомниха, че Горбачов е дал свобода на руснаците..

Отиде си бащата на перестройката в момент, в който руската история беляза обрат на 180 градуса, коментира в. "Стампа" в статия, озаглавена: "Онази мечта на Горбачов за мир, която Путин предаде", в която се прави паралел между въжделенията за мир на Горбачов и случващото се в Украйна сега. Всичко, което Горбачов построи или постигна сега е

Пораждащ възхищение на Запад, Горбачов живееше в почти пълна анонимност в Русия от излизането си от политическия живот през 1991 г., отбелязва френският в. "Монд". Връх на парадокса беше, че този архитект на сближаването между Изтока и Запада съблазняваше тълпите в Европа и предизвикваше същевременно безразличие у дома. В Русия допитване, публикувано през 2017 г. от института "Левада" показа, че само 7 процента от анкетираните изпитват уважение към последния съветски лидер и нобелов лауреат за мир. Изданието отбелязва, че Горбачов е обърнал гръб на неблагодарната Москва, като е отпразнувал 80-ия годишния си юбилей през март 2011 г. в "Албърт Хол" в Лондон вместо в столицата на родината си.

Да се оцени ролята на Горбачов е въпрос на география, пише още вестникът. В Европа и САЩ той ще си остане асоцииран със сближаването между Изтока и Запада, с края на съветско-афганистанската война, с обединението на Германия, с полъха на свободата, който започна да духа над затвора на народите. В Русия, в постсъветската ера мнението за него обаче е съвсем друго. Горбачов това е хаосът, който последва рухването на една империя, това е носталгията по изгубената империя. Русия на Владимир Путин възприема разпада на СССР като резултат от капитулацията на Горбачов пред Запада, коментира "Монд".

Повече тактик, отколкото стратег, Горбачов, този бивш апаратчик мечтаеше за един социализъм с човешко лице, но упорствайки с реформирането на СССР, пренебрегвайки нациите, той се отдалечи от аспирациите на народите, които самият той беше пробудил, посочва френският "Фигаро".

Последният съветски лидер се опита с политиката си на перестройка да модернизира една парализирана страна. Любимец на западняците, нобеловият лауреат за мир Горбачов след падането на Берлинската стена можа само да бъде свидетел на разпадането на комунистическата система, отбелязва "Либерасион". Никой не е пророк в собствената си страна. Със сигурност това е валидно за последния лидер на СССР. На Запад той е тачен заради това, че сложи край на Студената война и на комунистическия режим, без да е имал такова намерение. В Русия той е мразен заради същите причини. Наричаният в родината си гробокопач на СССР, Горбачов е обвиняван, че я е продал на американците, докато съветските граждани прекарваха живота си в безкрайни опашки, за да се снабдят с продукти от първа необходимост..

Американският президент Джо Байдън посочва, че Горбачов е поел властта в момент, в който малко на брой официални лица от Съветския съюз са притежавали "куража да признаят, че е имало нужда нещата да се променят". Байдън подчертава, че с действията си Горбачов е демонстрирал далновидност и кураж да "рискува цялата си кариера" за постигане на различно бъдеще като резултатът е бил "по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони".

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър заяви, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е започнал исторически трансформации в полза на цялото човечество и на руския народ, но не е успял да приложи визията си докрай.

Друг бивш държавен секретар на Съединените щати - Кондолиза Райс подчерта, че без Горбачов е щяло да бъде невъзможно Студената война да бъде приключена по мирен начин.

В Русия го обвиняват за разширението на НАТО. Когато изтегляше войските от Централна Европа и когато изтегляше влиянието на Русия от Източна Европа, Горбачов трябвало да подпише договори и да поиска гаранции от западните лидери, смятат в Москва.

Путин смята, че Горбачов е част от наследството на Ленин. Путин иска да покаже себе си не като част от наследството на Ленин, а от Имперска Русия. Неговият идол е Петър Велики. Горбачов е много по-високо като лидер и като влиятелна личност в света от Владимир Путин. Неговите реформи са много дълбоки, изтъкват наблюдатели.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.