close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Говори Петков, но чуваме гласа на Нинова
©
10:27 / 25.03.2022
279
Днес България се управлява от БСП и от Корнелия Нинова. Това е изводът, след посещението на Лойд Остин в България. БСП избра военния министър, който го посрещна на летището така снишен, че чак да те хване срам; БСП реши да не продаваме оръжие на Украйна и да не пускаме американски военни части, макар че натовари премиера Петков да обяви това решение. Защо той се е съгласил ли? Защото Нинова го е заплашила,че ще напусне правителството, ако по геополитическите теми той има друго мнение, коментира журналистът Димитър Попов.

Ето това се нарича доказано изнудване, господин Петков.

Не е зле да се запознаете с българската политическа лексика по-задълбочено. Политическо изнудване е! То е мотивирано от Русия и обслужва нейните интереси. Нинова е само говорител на Кремъл в този случай, и ако наредите на МВР да отвори досъдебно производство за нейните мотиви, може да стигне до много интересни хора и изводи. 

Един от тях обаче е очевиден и без разследване -  от 30 държави в НАТО, само Унгария и България отказаха на Остин да дадат оръжие на Украйна. Унгария защото е в избори, а България – защото тук правителството се управлява от проруски путинисти. Няма значение, че премиерът от време на време се държи като русофоб. На него, като на всеки заложник, му е позволено. Важното е, че решенията не ги взема той, а онзи, който го изнудва.

Премиерът и ДБ естествено можеха, и бяха длъжни да кажат на Нинова "прав ти път" след такова изнудване. Стратегическите интереси на България диктуват да дадем оръжие на Украйна и да покажем на Путин, че не сме в неговия лагер. САЩ е нашият съюзник, Русия днес е враг, и докато е така, ще разчитаме на американското оръжие за нашата сигурност. Неутралитет в една война, която Путин води срещу Запада и срещу нас самите, е 

самоубийствена политика

Виждали сме го през 1944 година. Тогава целия български елит се къса да доказва на Сталин колко сме неутрални, обаче резултатът е същият – 45 години съветска окупация. И след като кажат всичко това на Нинова, трябваше да й посочат вратата.

Оттам нататък правителството на Петков имаше различни варианти за оцеляване. Единият са предсрочни избори, другият е да поискат помощ от опозицията, а третият, и то най-вероятния беше, Нинова да се откаже от любовта към Русия. 

Изнудвачите са особена порода хора. Те са силни, когато усетят страха у своите заложници. Ако обаче срещнат съпротива и кураж отсреща, те бързо омекват. Стават гъвкави и прагматични. Знаете ли защо и с Нинова щеше да стане така? Защото тя за нищо на света няма да изпусне министерския пост, за който драпа със зъби и с нокти вече 8 години.  Властта в БСП е култ, за Нинова е баница, която да раздава на огладнелите си съпартийци. Затова тя можеше и да преглътне този горчив хап с оръжието за Украйна в името на властта, за която в БСП са готови и кръв да леят. Е, сега не и се наложи да прави партизански отряди, защото изнудваното лице Кирил Петков се подаде на страха. Той и неговата партия доброволно се наредиха в лагера на путинистите, където са още БСП и "Възраждане", както и Христо Иванов и Атанас Атанасов, които все по - успешно играят ролята на полезни кремълски другари. Коалицията е запазена, властта е стабилна и все повече прилича на прокремълска крепост.

Ние сме във война, ние и Европа. Няма място за сантименти и за експерименти с националната сигурност. На война се спасява държавата, а нашата зависи изцяло от съюза с НАТО, със САЩ и с Европейския съюз. Нашето бъдеще е свързано с Европа и ако сега поставим това под съмнение, пред лицето на толкова агресивен, циничен и въоръжен с ядрено оръжие враг като Русия, 

можем да изгубим България изобщо

 

Затова съм силно притеснен, че Петков се подаде на изнудване по тази тема. Дали няма адекватни съветници или му липсват качествата на държавник, аз не знам, но той очевидно не познава реалните механизми на властта, нито дебрите на политиката, щом се уплаши от една малка и предателски настроена партия като БСП.

Освен ако за него е далеч по-важно да се пази коалицията с БСП, отколкото държавата! Едната причина може да е властта, която се услажда с всичките си привилегии и ресурси. Корупционните схеми, за които ставаше дума на протестите, пак работят, само че с други лица и по други канали. Скоро ще стане ясно какво правят БСП в земеделското министерство и защо бизнесът така млъкна след първите си срещи с Нинова.

Другата възможна причина е по-интересна обаче. Кирил Петков и революционерите край него май станаха жертва на собствената си пропаганда, която повтарят до втръсване от година и половина насам – че Борисов и ГЕРБ са Сатаната, че трябва да бъдат зад решетките дружно, че от тях по-голямо зло за държавата няма, че е по-добре България да се управлява от кремълски диктатор, да приеме комунистически порядки дори, само и само Борисов да бъде довършен.

Когато повярваш в тези мантри, които сам си измислил, коалиционното единство става по-важно от някакво си НАТО. В края на краищата целта на премиера е да се довърши Борисов, останалото са подробности. Ето защо Петков с толкова лека ръка нареди ареста на Борисов и заложи името на България като демократична и правова държава. Затова отказа оръжие за Украйна, позволявайки на световната преса да одумва България като страна, готова сама да се откаже от протекцията на НАТО. Не е изключено да направи и други глупости в бъдеще, защото едно зомбирано съзнание трудно предвижда последиците от своите действия. И защото човешката глупост, за разлика от ума, е безкрайна.

А докато тези зомбирани хора крепят правителството на всяка цена, кризите в страната набират скорост. Вижте епидемията, срещу която не бяха приложени никакви ограничителни мерки и която доведе до най-много наши жертви в света; няма никакви мерки срещу инфлацията и тя върви с такива темпове, че прогнозите са вече за 30% тази година; лошото позициониране по отношение на войната в Украйна заплашва да ни остави както без руски, така и без втечнен американски газ; тежкото разделение в обществото, е стигнало до 

неистова омраза между големи групи от хора,

които искат живота на тези отсреща. В такава среда това коалиционното правителство няма да свърши нищо полезно за страната.Въпрос на малко време е това да стане ясно и на огромната част от българите. Всъщност вече се усеща мрънкането по теми като инфлацията, цените на тока, здравеопазването, негодната армия, съдебната система. В България всички големи промени започват с масово мрънкане и свършват с бой по улиците. Едва след това идват избори. Този път май няма да е различно, доколкото правителството на Петков/Нинова се е хванало за властта като удавник за сламка.

Разбира се дали ще има предсрочни избори е въпрос на управляващата коалиция. Само партиите в нея могат да решат това. Засега те са готови да загробят и държавата, но да останат на власт.  Силно се опасявам, че тъй като и занапред непрекъснато ще вземат грешни решения, накрая правилното ще им го наложат отвън. И ще стане пак онази стара песен, дето ние сме независими, неутрални и суверенни, ама донякъде…
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.