close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
И владиката Николай с пръст в листата на ГЕРБ Пловдив
©
17:49 / 22.02.2021
794
Името на юриста Радомир Чолаков като трети в листата на ГЕРБ Пловдив, която трябва да бъде одобрена от Изпълнителната комисия, се приема като изненада и ново лице в нея. Зад тази кандидатура прозира дългата ръка на митрополит Николай и фактите говорят убедително за това.

56-годишният Чолаков, сега изпълнителен директор на "Каолин“, е от приближените на владиката като бивш епархийски съветник на Пловдивска епархия и член на Върховния църковен съвет на Светия синод. Беше и делегат на събора за избор на нов патриарх през 2013 година. Майката на Чолаков - Недка Чолакова, от години е начело на Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия.

На 19 юли 2019 година Радомир Чолаков беше награден от митрополит Николай с ордена "Свети апостол Ерм“.

Следете са очевидни и минават през близките отношения на владиката със Здравко Димитров и Бойко Борисов.

Чолаков е защитил магистратура по канонично право в университета на Виена, чиято тема е ченгетата в БПЦ и канонично-правните последици за нея от това. Той твърди, че има поне пет категории доносници и всяка трябва да се разглежда поотделно. Преди избора за патриарх в интервю за радио Пловдив той казва: "Значи трябва да се анализира какви са тези пет групи, какви са там евентуалните простъпки, но вижте, в крайна сметка, дебатът трябва да върви. Всеки, който има нещо да казва - трябва да го казва, защото нямаме право да избираме котка в чувал и да правим грешки. Аз си го представях обаче другояче – ако бях примерно главен редактор на вестник или нещо такова, в момента би сложил 12-те снимки на митрополитите с биографиите и бих попитал: ето ги, на кого имате доверие? Мисля, че трябва да се приложи такъв много ясен, простичък подход, за да може и обществото да започне да решава, пък и медиите да започнат да решават“.

Радослав Чолаков е бил общински съветник в София от партията на Стефан Софиянски – ССД. Приписват му и близки отношения с "Новото време“ на Емил Кошлуков.

През 2013 година - като главен юрисконсулт на "Вестникарска група България", кандидатства за член на СЕМ, предложен от червените депутати Петър Курумбашев, Антон Кутев и Татяна Буруджиева.

Пред ресорната комисия по култура и медии към парламента Чолаков тогава казва: "Има едно нещо в биографията ми, което липсва – липсват зависимости. Всъщност основният ми плюс, който понякога е и основният  ми минус, е, че съм независим човек. Няма вариант, при който някой да ме натисне или да ме принуди да взема решение, в което не съм убеден", презентира себе си Чолаков.

 

 


Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.