close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Какво ли ще напише Васил Терзиев на 9-и септември?
©
09:59 / 25.08.2023
357
Направо човек да се чуди и мае от превратностите, които времето ни сервира.

На 23 август – в Деня за честване паметта на жертвите на тоталитарните режими (националсоциалистическия, фашисткия и комунистическия) – кандидатът на кмет на София на "Демократична България“, "Продължаваме промяната“ "Спаси София“ и "Екипът на София" Васил Терзиев публикува в профила си във Фейсбук дълъг пост, с който осъди като "мракобесни идеологии в историята на човечеството“ нацизма и комунизма, пише Христо Христов, desebg.com.

"Няколко поколения са погубени от комунизма у нас, техните основни права са потъпкани и отнети, и насилствено е спряно развитието на една държава, която е била част от европейското семейство, имала е своите светли умове в науката, предприемачеството и политиката - всичко това е отнето, убито, потъпкано и безвъзвратно загубено за десетки години напред“, се казва в поста.

"Няма да спра да казвам, че не приемам нито една от тоталитарните анти-човешки власти от миналото - нито комунистическата, нито нацистката. Свободата и справедливостта са единствените доминиращи ценности в нашето общество и трябва да бъдат пазени от посегателство и оскверняване, така че да гарантираме, че в България никой и никога повече няма да изпитва скръбта и болката, причинени от комунистическия режим в България“, посочва още Терзиев.

Интересно е, че в същото време подкрепящите го ДБ, ПП и "Спаси София“, проспаха честването на жертвите на тоталитарните режими (нито една от политическите формации излязоха с позиция, но трябва някакси да разберем тези политици – нали и те са хора, в лятна ваканция са)

Разбира се, всеки има право на мнение и позиция, но заиграването с исторически чествания и събития по време на предизборна кампания от хора, които пряко участват в изборната надпревара е нож с две остриета.

Случаят с Васил Терзиев е още по-комплициран, защото като наследник на комунистически род и семейство, което изцяло е обвързано с репресивния апарат на Българската комунистическа партия в лицето на Държавна сигурност, горните думи звучат фалшиво.

Фалшиво, защото с разграничаването от комунистическото име той трябваше да започне още при представянето му, когато бе заобиколен от политическите му гаранти за участие в местните избори за София.

Само че тогава това е било последното нещо, за което той, пиарите му и политическите лидери, които го подкрепят, са мислили и по тази причина това липсваше.

Тя и публикуваната позиция за 23 август, не е негова. Там е пълно с понятия, които не са в неговия език.

Само ще припомня, че в първите си интервюта по телевизията Васил Терзиев всячески избягваше да каже словосъчетанието Държавна сигурност, а вместо за комунистически режим говореше за автократичен режим, което си е отвсякъде подмяна на историческата истина.

И не случайно след вчерашния му пост Терзиев бе остро критикуван и от анализатори вляво, и от анализатори вдясно.

Написаното от негово име няма как да е искрено и има изцяло предизборен вкус, защото в предишни години Васил Терзиев, когато е правил бизнес, с нищо не е подсказвал, че осъжда тоталитарните режим, включително и комунистическия. Не е участвал в почитане на жертвите, нито е обелвал думи за тях.

А сега изведнъж толкова ударно и напористо да се използва всяка историческа дата, за да покаже колко се разграничава от същото това комунистическо минало, с което е свързано родът и семейството му.

Изглежда обаче хората, които го съветват да прави това не си дават сметка, че идват и други исторически дати до изборите и вкарват Терзиев в капан, от който няма излизане освен крачката назад.

Интересно ми е какво ли ще напише Васил Терзиев на 9-и септември, за който дедите му са се борили толкова много? И дали след година ще си спомня, че на 23 август жертвите на тоталитарните режими се почитат?
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.