close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Когато Радев не говори за ГЕРБ, няма какво да каже
©
10:18 / 04.10.2021
368
"Радев загуби образа, който му донесе победата на старта при влизането му в политиката", коментира политологът Калина Андролова.

"В момента на политическия терен се появи проф. Герджиков, ректор на Софийския университет, който има черти на будител, който не е обвързан с партия, който е нов в политиката. Който би могъл да отвори интелигентната врата за разговор в политиката. И, който единствен може да постави несиметричната тежест на Радев в публичното пространство днес под въпрос. Тези президентски избори ще бъдат тест за политическата грамотност на нацията ни. Народът не е сбор от интелектуалци, но е съвкупност от лични съдби, които имат нужда от спокойна и умно управлявана, добре балансирана държава. Вдигнатият юмрук в крайна сметка ще се стовари върху някой. На фона на пълния политически хаос в държавата ни, новият президент ще трябва да започне да събира политическото тяло на нацията ни с ювелирна прецизност. Защото, ако не започне събирането, това означава, че ще продължи разпадането", смята Андролова.

"Някои анализатори започнаха да виждат в президентската надпревара истински цивилизационен сблъсък – академичната тога на проф. Герджиков срещу военната униформа на ген. Радев; интелектуалецът, хуманист и деликатен класически филолог срещу матричния ум на един човек, завършил Военна академия, научен да води непрекъснати войни, за щастие все още само на хартия.

Колкото и неприятно да е за политическите врагове на ГЕРБ, партията на Борисов показва добра политическа стратегия, толерантност от страна на партийното его, и гъвкавост в търсенето на широк електорален отговор. Изборът да се подкрепи проф. Анастас Герджиков и то през инициативен комитет е добър ход. ГЕРБ извеждат интелектуална фигура, напълно противоположна на Румен Радев, невойнстваща, авторитетна, ментално-луксозна и обединяваща. Такава фигура ще обезоръжи агресивната риторика на Радев, който строи войните и победите си единствено и само през критиката на ГЕРБ. Радев нарасна като значение и формира идентичност единствено и само през отхвърлянето на ГЕРБ. Затова на тези президентски избори Радев мечтаеше да се срещне с партийна фигура от ГЕРБ, за да може да превърне президентската кампания в софт вариант на уличните протести, само че през вербални форми на домати и яйца. С проф. Анастас Герджиков ще му е трудно да воюва персонално. Какво ще му каже, че няма добър латински ли?! ГЕРБ просто изпразниха пълнителите на Радев. А, когато Радев не говори за ГЕРБ, всъщност няма за какво да говори. Смъртта на блестящият оратор, политик и философ, пламенен защитник на републиката – Марк Тулий Цицерон, може да се напомни като исторически факт и емблематична история за това как свободния и талантлив ум винаги е неудобен за войнолюбците, пък били те и образовани военни. Как интелигентността в едно общество винаги пада жертва на политическите конфликти, хаоса и войните на елитите.

Както казва американският философ Никълъс Бътлър "Съвременният университет не съществува само за да преподава... Той съществува и за да служи на демокрацията, на която е продукт и украшение.“ В този смисъл проф. Герджиков е олицетворение на това, че първата задача на университета е да учи на мъдрост, да създава образован ум, който да има търпимост и разбиране към света, който да съгражда, а не да руши около себе си. Когато управляваш една такава образователно-културна институция, в която хората се разделят окончателно с детството си и се запознават със своя характер, трябва да си носител на съвкупност от качества, които ти позволяват да комуникираш, управляваш и разбираш големи групи от мислещи хора. Високият хуманитарен профил на една личност й позволява да спори, да критикува, да оценява света около себе си без да го превръща в бойно поле. Тактът, както обичал често да подчертава сър Исак Нютон, е изкуството да изразяваш мнението си, без да си създаваш врагове. Тоест имаме дълбока нужда от хора с политически такт, които най-после да заемат ключовите позиции в държавата и да внесат добронамереност в нацията. Имаме нужда да се върнем към мира! Радев получи своя успех на изборите за президент преди 5 години именно с образа си на човек, който не е от политиката, като мълчалив почитател на дълга и честта. Очаквахме да стои над партиите и политическите боричкания. Вдигнатият юмрук обаче и призивите на уличен сленг "мутри вън“ го класираха като тяснопартийно ангажиран администратор, който играе в полза на една политическа сила срещу друга, и крои сметки как да усвои изпълнителната власт", каза Андролова.

Според нея, разговорът между Радев, проф. Герджиков и Лозан Панов ще е толкова интересен през следващите седмици, че определено ще потопи парламентарните избори.

 


Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.