close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Корал" отвръща на удара - а парите за Лена, господин Петков?
©
10:14 / 08.05.2024
962
Сдружение "Да запазим Корал“ излезе с позиция по повод изявленията на Кирил Петков в медиите и публичното пространство относно сдружението и неговата дейност.

"ДАНС видяха явно като огромен национален риск моето излизане от едно зелено НПО, което има нула лева за една кауза плаж "Корал"....“ – цитат от репортаж с Кирил Петков.

Сдружение "Да запазим Корал“ е с многогодишна история, която с основание го превръща в една от най-влиятелните и уважавани граждански организации в нашето общество. Неведнъж е сезирало всякакви институции, променяло е и е противостояло на различни действия или решения на държавните органи. Без значение кой е на власт.

Ходът на делата, свързани със запазването на българската природа, е придобивал друг курс. “Да запазим Корал" задава дневен ред и е последователно непримиримо относно актове, свързани с нарушаването на законността в Република България.

Ние сме участвали активно не само в защитата на българското Черноморие от застрояване, но във всички други обществени движения и каузи по защитата на националните и природните паркове в България – Пирин, Странджа, Витоша и т.н., на българските гори и всички защитени зони.

Инициирали сме и стоим на позицията за разширението на обхвата на защитените природни зони, както и на включването на нови в патримониума на природните ни богатства. Действаме винаги твърдо непоколебимо при сигнали за корупция или измама от страна на частни или държавни субекти при събития или сделки, свързани с предмета на дейност на сдружението.

Ние сме гражданската организация с идеална цел, достоен пример за обществената полза, която изпълнява - да подпомага и да бъде независим коректив на държавните институции.

С изявленията си Кирил Петков цели да нанесе удар, да омаловажи и внуши съмнение в ролята и смисъла на неправителствения сектор въобще. Това е и целенасочена атака върху НПО сектора в сферата на опазването и грижата за околната среда, върху НПО сектора, подкрепящ борбата с корупцията и измамите и не на последно място - върху неправителствения и държавен сектор, свързан по един или друг начин, от едната или от другата страна, с правовия ред в държавата.

В частност, именно членуването на Кирил Петков в Сдружение "Да запазим Корал“, беше единствената платформа и трамплин, от която започна политическата му кариера. От това "някакво зелено“ НПО стартираха политическата си кариера и много други представители на тази власт. “Да запазим Корал" легитимира единствените граждански позиции, които някога е заемал публично бъдещият премиер и политически лидер на ПП.

Колкото и мъничко да е, това сдружение отдавна оттегли кредита си на доверие към него и всички, които забравиха откъде са тръгнали и най-вече, с какви цели, намерения и идеи. Оттеглихме доверието си от тези, който заради политическа власт, дивиденти и материални облаги, осребриха членството си в Сдружението "Да запазим Корал“ и дори се превърнаха в антипод на тази идея.

Разграничаването ни от Кирил Петков и неговите клакьори настъпи заради неадекватната политика към зелените проблеми на България, политическото лицемерие и арогантност, бруталното предателство към гражданските каузи, които изповядваме неотменно и заради прегръдката им с #Mафията и корупционерите от първия ред на парламента, което обслужи единствено досегашното Статукво на Задкулисието. Кирил Петков и цялата политическа камарила около него се разкриха, като една удобна и контролирана "опозиция“ на Модела на плутокрацията, предназначена единствено да употреби и обезсили обществената енергия за Протест и Промяна на порочната власт на ченгеджийско-олигархичната система.

Кирил Петков и неговата партия "Продължаваме Промяната“ е всъщност поредната политическа измама и никога не е била истинска и автентична алтернатива на Модела #КОЙ. Тя е създадена от същите ментори на този модел с единствената цел да обслужи, възроди и затвърди същата тази власт, срещу която се обозначи, че ще се бори. Всички ясно видяха как ППДБ зае ролята си на една удобна и послушна марионетка и патерица на казионните партии на корумпираната държава. Най-лошото е, че този инсталиран фалшив политически "борец“ срещу Статуквото отвлича и заблуждава обществената воля за бъдеща ефективна съпротива срещу установената престъпна и порочна система.

С интерес следим постоянното натрапване от страна на Кирил Петков за това дали и колко финанси има сдружението. Непристойните квалификации спрямо нашето сдружение и негови членове, тиражирани от Петков и последователите му в публичното пространство са една неетична изпреварваща защитна стратегия.

Отчаян опит да бъде омаловажена ролята на адвокат Лена Бориславова, която е създала и използвала неистинско пълномощно с невярно съдържание от името на председателя на Сдружението и с него е съставила още ред фалшиви документи, с които да обслужи Кирил Петков и самата себе си впоследствие. Защитната теза би била, че нарушението е маловажно, защото няма настъпили финансови вреди.

Това категорично не е отговаря на истината, защото финансите на сдружението не са нарушени, но определено с документната измама е осъществено материално облагодетелстване от страна на Кирил Петков като министър и министър-мредседател и на самата Лена Бориславова, като бенефициент на изключително изгоден договор за 15 000 лв. на месец, осигурен от Петков с държавната банка ББР. Това е за сметка на държавния бюджет и представлява определено голям материален интерес, без да имаме предвид допълнителните облаги, осигурени от позиционирането в най-висшите нива на държавната власт. За последното ще трябва да се произнесат съответните институции, след цялостно проучване, анализиране и разследване на действията на Петков като министър и премиер.

Спекулирането и подаването на невярна или подвеждаща информация относно финансовото състояние, на която и да е организация, не представлява повод за омаловажаване или принизяване до несъщественост на действията, предприети от съответната организация във връзка с разобличаването на злоупотреби или измами, извършени от трети лица по отношение на самата организация или в ущърб на обществото.

Явно трябва да напомним, че неправителствените организации нямат за цел трупане на капитал, а работят в интерес на обществото. Ние влагаме в нея целия си интелектуален, физически и личен финансов ресурс. Сдружението няма задължения към бюджета и изпълнява административните си задължения. Ние сме обикновени, честни граждани, които са се посветили на една кауза. И реагират по единствения начин, който познават, когато тя бъде заплашена и опорочена - спазват законите на държавата.

Нашата реакция за подаване на информацията за съставянето на документите с невярна информация и фалшифицирани подписи настъпи веднага, след като стана възможно да се сдобием с тях, а именно през пролетта на 2023 г., защото дотогава те не бяха публично налични на сайта на Агенцията по вписванията по неясни за нас причини. Отказът ни да реагираме по закон и да информираме държавните институции за подобно престъпление, просто би ни направил съучастници в него, което не е допустимо за нас и нашата организация.

Ако за Кирил Петков и неговата политическа идеология и платформа значението на НПО е свързаност с големи корпорации, олигархични структури или такива с огромен съмнителен капитал, готови да обслужат предизборни или политически сглобки, трупайки долари, евро, грантове, рубли, биткойни и други валути, включително и в офшорни сметки, то за гражданите на едно съвременно цивилизовано общество, правата и достойнството на всеки частен или публичен субект, са еднакви и следва да бъдат спазвани най- стриктно.

В предизборна кампания думите на Кирил Петков, съпредседател на ПП и част от ръководството на коалиция ППДБ, изречени в национален ефир, в обществената телевизия, представят идеологията и разбиранията на партиите и коалициите, които представлява. В тази връзка, Сдружение "Да запазим Корал“, спазвайки принципа за интегритет и прозрачност, може само да подчертае и обърне специално внимание на тази позиция и идеология на съответната партия и коалиция и да призове уважаемите граждани и избиратели да преценят сами какво и кого да подкрепят на предстоящите избори.

Сдружение "Да запазим Корал“ – Едно зелено НПО...
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.