close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Лена управлявала вместо Кирил
©
16:28 / 24.08.2022
258
"Именно Лена Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати", пише "24 часа" в очерк за бившия началник кабинета на бившия премиер Кирил Петков.

Очеркът, който не е авторски подписан, проследява пътя на юристката от кантората до върха на държавата. От текста става ясно, че колкото и да е била юридически подготвена, Бориславова не е имала познания как функционира държавата, но пък е взимала от името на премиера решения, касаещи външната политика и националната ни сигурност. Присъствието на Бориславова в изпълнителната власт се оказва катастрофално за страната, защото един амбициозен, но политически и държавнически неподготвен човек, какъвто се оказва тя, е влияел посредством атрибутите на държавната власт върху съдбините на народа за години наред. 

Ето извадки от този очерк, които дават информация как е функционирало правителството на Кирил Петков:

Лена Бориславова амбициозно се е заела още от първия си ден да упражнява правомощията си по всички фронтове, свидетелстват служители на МС.

- Според доста от по-старите служители в Министерския съвет младата юристка всъщност е управлявала наравно с Кирил Петков и е била равностоен участник във всичките му разговори. Нерядко тя е вземала финалното решение

- Проблемът обаче е, че Бориславова въпреки много доброто си образование в Харвард, реално е имала слаба представа както за работата на администрацията, така и за начина, по който функционира държавата.

- Лена Бориславова е мечтала за политика. И това е едно от обясненията ѝ, когато напуска адвокатска кантора, финансирала обучението ѝ в САЩ, за да встъпи в “Да, България".

- После вероятно е напуснала заедно с Кирил Петков и Асен Василев, когато те пишат икономическата програма на тази нова партия, но тя пропуска да ги покани на презентацията на техния продукт.

- А впоследствие се оказа и с неофициалния ангажимент да е основен законотворец на “Продължаваме промяната", като тя дори иззе половината от промените в антикорупционния закон от коалиционните партньори от “Демократична България" и правосъдната им министърка Надежда Йорданова.

- Така например през февруари Лена първо обяви, че правителството очаква провокации на полицейски протест, след това се наложи Бойко Рашков да я опровергава.

- Постепенно Лена се превърна и в основното острие на правителството. Често пъти тя бе говорителят, който трябваше да прокара остра или неприятна за останалите политици или гражданите теза. И успяваше, но поемаше негативите за това. А когато се оказваше, че казаното от Бориславова се приема много остро, се стигаше и до моменти министри да я опровергават.

- Казват и че нерядко не е полагала допълнителни усилия да подготви премиера Петков за срещи и така се е стигало до случаи, в които заради тези пропуски той се е замесвал в гафове. А Петков и без това правеше достатъчно лапсуси - специфична негова черта, когато говори разпалено.

- А както стана ясно, именно Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати.

- Историята с онези кадри пред стълбището на квартирата, която Лена отключва, а младият политически лидер я следва, първо се появиха в ПИК, но след като се завъртяха в ютюб и само за 48 часа бяха гледани над милион и четиристотин хиляди пъти. И се оказва, че не са забравени. Или поне това са показали фокус групите, до които “Продължаваме промяната" са се допитали тези дни преди старта на изборната кампания. Тези сондажи в крайна сметка май са били решаващи за оттеглянето на Бориславова от листите. Още повече че самата тя даде възможности премиерът да бъде атакуван през нея.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.