close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
МОЧА ще падне, но след играта на Васил Терзиев
©
16:27 / 15.08.2023
147
Васил Терзиев може да стане кмет на София, само ако паметникът на съветския окупатор остане непокътнат.

Защо ли?

Краткият отговор е много очевиден. За да стане кмет на София, на Васил Терзиев, при втори тур срещу кандидатите на ГЕРБ, ще му бъдат необходими леви гласове. Ако МОЧА падне преди изборите, 

тези гласове са загубени за ПП-ДБ и Терзиев

Либералната коалиция предлага лява кандидатура за кмет в демократичното пространство, но е очевидно, че подобен хибриден образ трудно ще подлъже десни гласове. Ясната идентификация на Васил Терзиев с модела на влиянието на бившите репресивни служби на тоталитарния режим във съвременния ни политически модел отблъсна от самото начало голяма маса от демократична София, пише политологът Цветанка Андреева.

Пропагандираше се голяма промяна на кметската позиция в София, а се оказа, че тя е 

поредната поднесена подмяна

"Борбата със статуквото“ беше отъждествена с образа на най-ретроградното минало на ДС. Сякаш вдъхновени от модела, по който Румен Радев беше имплантиран в политическия живот на страната ни, коалицията ПП- ДБ реши да го използва и за червения по произход Васил Терзиев.

Преди години, когато Радев влезе напълно непознат в политиката като кандидат на БСП за президент, той носеше стратегическата разработка на образа на натовския генерал и евроатлантик. Така спечели и необходимите му за президентството десни гласове. За втория си мандат, пред десните избиратели, без чиито гласове Радев отново не може да стане президент, той беше представен като борец срещу корупцията и атлантик. Зад този му имидж от самото начало прозираше компрометиращата го лява принадлежност и точно разработения му от кремълски стратези образ. Но всякакви колебания относно Радев бяха зачеркнати след публичната му подкрепа от лидерите на ПП и ДБ, определящи се като демократи и то десни. Така Радев се установява за два мандата в президентската институция.

Очевидно е, че и на Васил Терзиев ще са му нужни повече гласове от тези на издигащата го коалиция. До сега той събира около 35% електорална подкрепа. След като се изправи срещу ГЕРБ и независимия десен кандидат за кмет Вили Лилков, Терзиев няма да може да привлече истински десни гласове и ще разчита 

да разшири подкрепата си чрез левицата

при втори тур на кметските избори. Още повече, че от БСП публично признаха, че още на минималните избори са разпознали Васил Терзиев като свой кандидат. Съвсем вероятно е срещу ГЕРБ социалистите на Нинова да познаят Терзиев за "свое момче“ като биографична принадлежност към комунизма.

Реформаторската коалиция ПП-ДБ предлага на електората 

левичарска сделка за София

Затова и не може да се очаква, че избраният от техните среди областен управител на София ще допусне скандал с левицата, като посегне на комунистическата светиня – МОЧА.

Още повече, че либералната коалиция има традицията на електорално и управленско сътрудничество с БСП на правителствено и на местно ниво в София. Помни се подкрепата им на предишните избори за Мая Манолова, която сега физически брани МОЧА от преместване . Факт е, че и районните кметове от ДБ в София бяха подкрепени директно с гласовете от БСП. И на миналите избори, а и сега ДБ и БСП има общ враг ГЕРБ. Васил Терзиев е срещу десните, а не с тях. И това, че той би жертвал и МОЧА, за да ги спечели, не е достатъчно за лидерите, които го издигнаха. МОЧА трябва

да го спаси и да го направи кмет

Но дали либералите и социалистите могат да превземат синя София? При предишните избори не успяха с Мая Манолова. Не защото София е много консервативна, а просто защото българските демократи са десни и да си сътрудничат с БСП е идеологически немислимо

МОЧА ще падне, но след играта на Васил Терзиев.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.