close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Митрополити със силно его вече сънуват партриаршеското було
©
13:16 / 14.03.2024
848
Българската църква е в много деликатна ситуация във връзка с присъствието на православните патриаршии на погребението на патриарх Неофит. Такава позиция изрази пред бТВ историкът и журналист Горан Благоев.   

Благоев напомни личната позиция на Неофит по отношение на войната в Украйна – той призова българите да подкрепят украинците и да ги подпомогнат.

Журналистът посочи, че една голяма част от църквите не са в нормално общение с Московската патриаршия заради това, че руската църква благославя оръжието на окупаторите за агресията им в Украйна.

"Става много деликатно, нашата църква не е скъсала отношения с Московската патриаршия“, каза още той, като отбеляза, че по традиция патриархът се изпраща от цариградския патриарх, който е "пръв между равни“.

"Представете си ако тръгне московският, цариградският дали ще дойде? Познавайки политиката на Московската патриаршия, мисля, че московският на драго сърце ще се възползва, за да демонстрира своите позиции, да отправи своите послания точно от сърцето на една държава, която е обявена от Путин за неприятелска, която е натовска държава",предупреди Горан Благоев.

Припомняме, патриарх Неофит прояви солидарност с Украйна като обект на агресия от страна на Русия:   "Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници."

Горан Благоев коментира и ситуацията в БПЦ.

"Много е силно егото в някои митрополити и мисля, че те вече сънуват патриаршеското було. Въпрос е на трезвостта на Светия синод да възпре тези процеси и да избере този, който ще бъде най-благото нещо за нашата църква. Много е важно кой оттук нататък ще бъде българският патриарх и дали ще води балансирана политика.“

Според него е  имало опити на хора от обкръжението на патриарха да злоупотребяват с добротата на патриарха. "Като започнете от някои материални облаги и стигнете до въпрос на силно влияние в Светия синод. Преди два дни видяхме от една епархия с автобусите и плакати да отиват и да казват ние сме в защита на решенията на Светия синод, те не са ги приели още, но ние сме в защита. За този тип митрополити говоря, които се опитваха да налагат своята воля.“ 

Журналистът напомни, че патриарх Неофит достойно е извървял трудните времена и е заел лична позиция относно войната в Украйна.

"Беше достъпен не в онзи суетен смисъл, просто беше контактен. Всеки патриарх си има своята индивидуалност. Патриарх Максим беше по-затворен и по-трудноконтактен човек. По моите наблюдения на патриарх Неофит първата година и малко му беше трудно да се еманципира от патриарх Максим", допълни Благоев.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.