close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Нова коалиция свали Росен Желязков
©
11:58 / 25.04.2024
794
129 депутати свалиха Росен Желязков от поста председател на 49-ото Народно събрание. 103 бяха против. Нямаше въздържали се.

В сряда в парламента постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на Желязков, внесен и подписан от депутати от ПП-ДБ и БСП. Правилникът на НС предвижда, че предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му. 

Разпалените разискванията продължиха повече от един час. 

"По презумпция, в тази процедура, трябва да се говори по-дефанзивно, но аз няма да го направя", така започна емоционалното си изказване Росен Желязков преди да започне гласуването.

"Всички ние в тази зала сме хора, но хора, които са пратени от други хора, за да работят за хората. Като хора ние имаме нашите слабости и страсти, но ние, като народни представители, трябва да имаме почтеност и още едно качество, което го губим - човещина. Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че се качват там, отиват на ешафода. Сега сме в периода на Страстната седмица Трябва да потиснем гордостта и егото и на преден план да излезе смирението.

Искам да първо място да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. Искам на всеки по отделно да се извиня, ако с действия или бездействия, съм засегнал вас като хора“, обърна се Желязков към депутатите. 

"Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателя на 49-ото Народно събрание. Благодаря ви!“, завърши Росен Желязков, а бурни аплодисменти отекнаха в залата.

Видимо развълнувана, зам.-председателят Росица Кирова се разплака след обръщението на Росен Желязков. С треперещ глас тя предложи да се премине към гласуване на проекта за решение, с което Росен Желязков, вече няма да е председател на 49-ото Народно събрание.

Дебатът преди това премина с остри нападки.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ прочете от трибуната прегрешенията на Росен Желязков. На първо място бе посочена оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, който я оттегли, но волята му не бе зачетена.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че очаквал по-сериозни мотиви за исканата оставка. Г-н Желязков е един достоен председател на НС, категоричен бе той. По думите му Желязков бил диалогичен и спечелил уважението дори на опозицията. Биков попита ПП-ДБ: "Вие от кой пол сте, от третия пол ли сте, в политиката има опозиция и управляващи, трети пол няма". А днешният акт ГЕРБ възприемали като взривяване възможността за диалог с ПП-ДБ след вота. Всяко рязко движение ще ви наранява, предупреди той доскорошните си партньори. Политика не се правела с неадекватни инструменти, а днешният дебат бил безсмислен, затова и герберите нямало да участват.

Кирил Петков обвини Желязков в поругаване на институцията Народно събрание.

Той е недоволен, че важните закони не са приети. А народът ще плати голяма цена от липсата на тези реформи. Никой няма абсолютна власт, ако някой си е въобразил, че има абсолютна власт в последните 2 месеца, е сгрешил, каза още Петков.

Днес е един нелеп ден за българската демокрация, заяви Станислав Балабанов от ИТН и обвини ПП-ДБ в лицемерие, включително и със сатира и поименно обрисува лидерите на формацията. Формацията на Слави Трифонов ще гласува "за" оставката на Росен Желязков като опозиция, но ще излезе от залата и ще се върне само за гласуването.

Въпреки заявката на Тома Биков, че ГЕРБ няма да участват в дебата, Георг Георгиев не се стърпя и определи ПП-ДБ като "молци ще накацат върху гардеробите на властта" и обясни, че молецът е многократно малко, но вредно същество.

Николай Денков пък не чул аргументи по темата, а се чували обиди и измислици.

ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой повече вреди е нанесъл на енергетиката. Драгомир Стойнев от БСП ги посъветва да слушат какво казва столетницата в енергетиката.

Висока оценка за Росен Желязков даде Йордан Цонев като настоя да се прекрати дебата и да се премина към важните точки за енергетиката в пленарна зала.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.