close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Новият президент на Аржентина: Не правя бизнес с комунисти
©
11:42 / 28.11.2023
219
Попрочетох отзиви на уж либерални наблюдатели за избирането на екстравагантния по думите им Хавиер Милей за президент на Аржентина – той представлява опозиционната либертарианска коалиция "Свободата  настъпва". Някои наблюдатели го наричат

 "аржентинския Тръмп", 

толкова екстравагантен, че в сравнение с него самият Тръмп изгледа като скучен учител. Други го сравняват с Жириновски. За трети "не е лошо момче като цяло, либертарианец — но глупак".

Но едновременно с това всички признават: този уж Тръмп (който е голям симпатизант на Путин), уж Жириновски (имперец и подлога на същия този Путин), или просто някакъв  глупак,  всъщност е доста остро настроен към Русия и Китай. Първото решение, което той смята да обяви след полагането на клетва, е отхвърляне на поканата за присъединяване на Аржентина към БРИКС. Тъкмо обратното, той смята за най-близки съюзници на Аржентина САЩ и Израел и се стреми към възможно най-близки отношения с тях. 

Не разбирам какво лошо има във всичко това, защо е този кипеж, едва ли не паника? Според мен това е забележителна и разумна програма, ако разбира се новоизбраният президент ще я следва.

Непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година Милей, който тогава беше депутат от Буенос Айрес, влезе в двореца на Аржентинския национален конгрес с флага на Украйна.

Плановете на новоизбрания  президент включват преместване на посолството на Аржентина в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Хавиер Милей подписа Мадридската харта - документ, съставен от испанската партия "Глас" (Vox), обединяващ формации, които се противопоставят на Иберо-Америка "под егидата на кубинския режим", който се стреми " да дестабилизира либералните демокрации и правовата държава".

А ето както конкретно казва Милей за комунистически Китай и путинова Русия:

"Няма да правя бизнес не само с Китай,  няма да правя бизнес с нито един комунист

Аз съм защитник на свободата, мира и демокрацията. Комунистите, китайците не са част от това.

Президентът на Русия Владимир Путин също не е сред защитниците на свободата, мира и демокрацията. Президентът та Бразилия Лула да Силва също не е. Искаме да сме нравствена пътеводна светлина за континента. Ние като държава няма да осъществяваме никакви съвместни действия нито с комунисти, нито със социалисти".

Нима това е аржентинският Тръмп? Аржентинският Жириновски? Според мен тук някой се е побъркал — или тези наблюдатели, или аз.

Човекът е за съюз със САЩ и Израел, против двете главни заплахи за планетата — Русия и Китай. В самото начало на пълномащабната руска агресия еднозначно подкрепи Украйна. Какво му е екстравагантното?

Според мен, ако се съди по програмата му (ще видим как ще е в действителност), това е 

един от малкото адекватни политици на съвремието,

разбиращ основните му предизвикателства. И което е особено ценно — той е лидер на страна не от Западния свят, а от Латинска Америка.

Разбираемо е, че човек като Хавиер Милей изглежда екстравагантен за световните леваци, политкоректори и путинферщейнери, които са свикнали да осъждат Израел за всяко движение в негова защита, уверени, че не всичко е еднозначно в руско-украинския "конфликт", и призоваващи към съобразяване с интересите на Путин, желаещи да поставят Украйна на масата на преговорите заедно него. Е, извинете, но в лудницата, сред побърканите, всеки нормален човек ще изглежда екстравагантен. Но защо тази песен за екстравагантността беше подета от уж либерални наблюдатели — това ми е много неразбираемо.

Що се отнася до забраната на абортите — една от главните претенции към него, доколкото разбирам — в плановете му влиза не забрана, а само провеждане на референдум по този въпрос. Съгласете се, че по някакъв начин това са две много различни неща: за забраниш или да проведеш референдум за това дали трябва да се забрани. И изобщо не е сигурно, че аржентинците ще гласуват за забраната.

По образование Милей е икономист от висока класа, с голям опит, така че може да се надяваме той да успее да изведе аржентинската икономика от кризисното състояние.

Избирането на Хавиер Милей за президент на Аржентина е добро подкрепление за коалицията от страни, противостоящи на интернационала на  диктаторите и утайките на планетата, които вдъхновявани, а и ръководени от Путин, в последно време твърде високо надигнаха глава.

Вадим Зайдман, Каспаров.ru
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.