close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Правителство на "Промяната" без участие на ГЕРБ и ДБ
©
18:49 / 01.06.2023
160
Има списък с министри, който е одобрен от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, обяви акад. Николай Денков.Той поясни, че е имало спокойна и конструктивна дискусия, в която са търсени най-добрите личности, и всичко е приключило нормално.

В крайна сметка Асен Василев ще бъде финансов министър. Министър на вътрешните работи пък ще стане шефът на ГДБОП Калин Стоянов. В последния момент останалите ярки политически лица като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев са отпаднали.

Освен името на Мария Габриел, в него няма имена от ГЕРБ и “Демократична България".

Екатерина Михайлова е имала предложение за правосъден министър в кабинет на Николай Денков, обаче е отказала предложението, потвърди тя пред "Нова телевизия".

Министър-председател на ротация – Николай Денков и Мария Габриел

Вицепремиер на ротация - Мария Габриел и Николай Денков

Министър на външните работи - Мария Габриел

Министър на финансите - Асен Василев, който е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета "Петков". Той имаше същия ресор и в кабинета "Петков". Между двете преговарящи страни вече се договарял и документ, който да гарантира, че няма да има смени без основания заради чутото в записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната - Демократична България" от 21 май, в който се говори за чистки в администрацията и службите за сигурност.

Министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева. Тя беше номинация за същия пост и в проектокабинета на проф. Николай Габровски през декември 2022 година. Стойчева е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. До 2022 година е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании.

Министър на правосъдието - Емил Дечев. Той е настоящ заместник-министър на правосъдието (на този пост беше и по времето на кабинета на Кирил Петков). Преди това в продължение на близо 20 години той е съдия в Софийския градски съд и в Софийския районен съд. Дечев е магистър по право, а кариерата му започва като следовател в Столичната следствена служба през 1997 година. След което три години е съдия в Плевенския районен съд. Дечев е бивш председател на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.

Министър на енергетиката - Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, депутат от ПП, бивш зам.-министър. Той също е сред номинираните още от 2 май, когато "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви проектосъстав, по искане на ГЕРБ) . Цеков беше зам.-министър на финансите, когато начело на министерството беше Асен Василев. В сайта на "Продължаваме промяната" е посочено, че Цеков е юрист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в управлението на инвестиционния процес и корпоративни структури.

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество за "въздушните линейки" - "Хели Мед Сървиз"

Министър икономиката и индустрията - Богдан Богданов

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи

Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков. Той е на ръководен пост е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Справка в сайта на висшето учебно заведение сочи, че е член на няколко професионални организации, сред които "Съюза на учените в България" и "Българското педагогическо дружество".

Министър на отбраната - Тодор Тагарев, бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета "Петков".Той беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Той трябваше да бъде предложен и в кабинета "Петков" след отстраняването на Стефан Янев заради позицията му за войната на Русия в Украйна, но в последния момент беше издигнат и избран Добромир Зайков.

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова, Фондация "За нашите деца“

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов, ръководител на ГДБОП от 2021 г.Той беше назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев, като заема поста и до днес. По неофициална информация той се смята за приемлив и от ГЕРБ. Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно заема изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР - Бургас, а от април 2018 г. е началник на отдел "Специални операции" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър

Министър на земеделието - Кирил Вътев, собственик на месопреработвателната компания "Тандем" . Той е лична номинация на бащата на Кирил Петков.

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев

Министър на туризма - Зарица Динкова от “Зелено движение"

Министър на културата - Кръстю Кръстев, директор на Пловдивския театър. 

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев, автомобилен състезател
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.