close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Простреляният словашки премиер се бори за живота си
©
17:42 / 15.05.2024
987
Словашкият премиер Роберт Фицо беше тежко ранен при стрелба след заседание на правителството на страната в град Хандлова, на около 150 километра североизточно от столицата Братислава.

Мога да потвърдя, че срещу премиера беше извършен опит за убийство, съобщи словашкият вътрешен министър.

Състоянието на Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава.Оттам добавиха, че той ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като поради състоянието му не е възможно да бъде прехвърлен в столицата Братислава. Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в град Хандлова.

Според очевидци Фицо се приближил до местните жители след заседание на правителството, след което се чули няколко изстрела. След стрелбата Фицо паднал на земята.

"Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, е написано на официалната страница на премиера във Facebook малко по-късно.

Необходима е спешна хирургическа интервенция, а следващите няколко часа ще бъдат решаващи.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя: "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо. "Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта той.

Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети "всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан“.

Шок и в ЕС

Не закъсня и острата реакция на отговорните европейски фактори. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен "остро осъди подлото нападение“ срещу Фицо.

"Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа тя в социалната мрежа.

"Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. "Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Х, че "нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“. "Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, добави той.

България също осъди нападението срещу Фицо. "Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възстановяване, а на семейството му - сила и кураж“, заявиха от Министерски съвет.

Кой е Роберт Фицо?

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди "кадифената революция“ от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия.

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека, а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите.

През 2006 г. "Смер“ печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница.

Забъркан в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо е фен на бодибилдинга, футбола и бързите коли. Той е наричал словашките журналисти "мръсни антисловашки проститутки".

Той се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би позволил руският президент да бъде арестуван с международна заповед, ако дойде в Словакия, така и на нелибералния лидер на Унгария Виктор Орбан.

През 2023 г. "Смер“ отново спечели парламентарните избори и след това успя да сформира управляваща коалиция. Фицо, на свой ред, застана начело на изпълнителната власт.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.