close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Радев не е Орбан, а бай Ганьо в банята
©
13:41 / 10.02.2023
312
С участието си в поредния европейски съвет, Румен Радев обещал да налага вето срещу очакваните нови санкции срещу Русия, които ще включват и вноса на руско ядрено гориво в ЕС. Те предстои да се обсъждат скоро. Също така е коментирал българската военна помощ за Украйна като грешка, която нямало да се повтори в бъдеще. Не чух да е казал нещо за Крим, но е повторил призивите за мир в Украйна, което на неговия полуезоповски език означава

Украйна да се предаде най-сетне

Изобщо Румен Радев се е развихрил в Брюксел с пълна сила. Едва ли го е направил, за да прилича на бай Ганьо в банята, но аналогията, ако съдим по журналистически реакции, се е наложила сама. Колегите му там са го гледали така, както изумените австрийци гледали как бае ти Ганя се блъска в гърдите и после плува в басейна стил "вампор“!, пише "Димитър Попов за Фактор.

Щеше да е смешно и достойно за карикатура, ако не беше страшно. Този човек е президент на България и там говори от наше име! Всъщност от името на онези 25% русофили, които единствено му се възхищават, но откъде да знаят в Европа че другите 75% мислят иначе? За тях всичките сме като Румен Радев – агенти на Путин, 

работещи за руската идея Кремъл да завладее Европа

и да и сложи на главата руска ушанка! Май е крайно време на Румен Радев публично и на много висок глас да му се напомнят няколко важни неща. 

Първо – никой не го е избирал нито да управлява, нито да говори от името на нацията като неин бащица. Той е церемониален президент по конституция, който заради обстоятелствата назначава служебни правителства да правят избори. Толкова! Използвайки вакуума в политическата система, Радев многократно си превишава правата и си позволява да налага еднолична президентска власт, без да бъде контролиран нито от парламента, нито от която и да е друга държавна институция. Отгоре на всичкото се е самообявил за глава на изпълнителната власт и геополитически компас, който води страната към Евразийския проект на Путин! Никой не му е делегирал правото да бъде абсолютен монарх в една парламентарна република, нито да се държи като Орбан, който поне е спечелил парламентарни избори!

Второ – в България легитимните представители на политическата система са политическите партии, които в мнозинството си са евроатлантически и държат на членството на страната в НАТО и в ЕС. Тези партии заедно събират 75% от вота на българските избиратели. Те не са дали право на Радев да говори от тяхно име!

Не се ли притетесняват партиите от такива изцепки! Не е ли време да ограничат властта на Радев там, където и е мястото – в самото президентство.  Ще кажете как да го направят, като няма парламент! Ами как го направиха през 2020 година срещу Борисов? Имат избиратели, които само да им свирнат и веднага са на жълтите павета. Да ги изпратят пред президентството и пред Министерския съвет, да им раздадат домати и яйца, и да им посочат прозорците, зад които се крият руските подлоги. Като няма друг начин за контрол върху един самозабравил се кандидат за диктатор, този също ще свърши работа.

Сред тези евроатлантически партии има такива, които се наричат народни, има други, които са окупирали бъдещето, а има и трети, които пред всеки американски посланик се самообявяват за врагове на Путин и неговата агресия срещу свободния свят! Защо мълчат сега, къде се скриха техните люти агитки, 

защо не къртят паветата пред президентството

Мълчат и Борисов, и Христо Иванов, и Кирил и Асен, мълчат и кръговете зад тях. 

Знаете ли защо мълчали? Защото от социологията знаели, че 15% от избирателите на "Продължаваме промяната" са русофили; една трета от подкрепящите ГЕРБ също искат близки отношения с Русия; всеки трети избирател на ДПС също е за Русия; дори в ДБ има 5% предани на евразийската идея. За БСП и за Възраждане да не говорим! Всички мълчали, за да не изгубят тези хора пред урните. Много им е важно те пак да ги вкарат в парламента, където ще постоят колкото им каже президентът Радев, и после пак ще тръгнат на безсмислени избори, ей така, колкото да си поиграят на демокрация. 

Откачена работа, нали! Няма логика и разум в такова поведение – да се кланяш на шепа зомбирани русофили, повечето на преклонна възраст, и да търпиш самозабравил се президент, който тъпче с кални ботуши демокрацията!

Обаче в тяхното мълчание логика все пак има. Защото там, 

където няма разумни мотиви, има много руски пари

 Преди дни излезе международно разследване, което разкри, че от 2014 година насам Русия е организирала своя лобистка група и е плащала на европейски политици да лобират за Крим, както и за отпадане на западните санкции. Групата е изградила мрежа от политици, журналисти и експерти в Европа, и е раздала стотици милиони долари под масата. Според разследването, в тази мрежа дълбоко е замесена и България. Колко пари са раздадени у нас е тайна, но на кого са раздадени и кой ги е раздавал се знае отдавна. Благодарение на тези пари, при 25% русофилски избиратели, във всеки парламент се намърдват 50% политици, свързани с Русия? Преброявал съм ги на два пъти и гарантирам за процента. Дали това не обяснява, защо Радев се държи като протеже на Путин, без да се страхува, че някой ще му счупи прозорците. Обяснява и огромната толерантност на всичките партийни лидери и на техните агитки към изцепки като тези в Брюксел. Когато става дума за пари, нещата винаги са обясними. 

Въпросът е какво ще стане с България, ако този продажен елит, начело с такъв президент, трябва да защитава страната така, както го прави президента на Украйна Зеленски! И дано този въпрос да не е риторичен!
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.