close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Рашидов: Изгонването на Митрофанова от парламента е обявяване на война
©
16:35 / 12.10.2022
272
Не е работа на един български политик да се занимава с дипломация, коментира пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ по щекотливата тема преди началото на новия парламент дали да бъде поканена посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова на тържественото откриване на 48-ото НС. 

Рашидов, който е най-възрастният депутат в него, ще трябва да води първото заседание до избирането на председател на законодателния орган.

Според него Митрофанова била "дипломат като всички други".

Вчера се появи казусът с Митрофанова, която като част от дипломатическия корпус по зададеност обикновено присъства в списъка на протокола за поканени на събитието. На предварително събиране на представените в парламента политически сили обаче "Демократична България" и "Продължаваме промяната" заявиха ясната си позиция против присъствието на посланичката, която  представлява страна агресор, още повече в контекста на бомбардирането на мирно население в Украйна през последните дни.

От ГЕРБ излязоха едва по-късно вчера с позиция по въпроса като се присъединиха все пак в нежеланието Митрофанова да бъде поканена в НС. Рашидов обаче се оказва има самостоятелно разбиране, което не е съвсем в крак с официално обявеното партийно.

"Това е обявяване на война! Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. ... Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни. За коя сметка?", сподели своите мисли по темата депутатът от ГЕРБ.

"Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик".По думите му от ГЕРБ добре обмислят позициите си и когато са готови - тогава ги обявяват.

Според Рашидов евроатлантическите партии трябва да се обединят.

"Когато става дума за съдбата на българския народ, няма партия, която да е прокажена в парламента - всички са легитимни. В името на хората трябва да се обединяват и да правят компромис. Дошло е време за нова кръгла маса! България е в тежка криза", смята той.

"Никой да не се шегува с българския народ! Нито едните партии, нито другите. Тези хора трябва да решават национални съдби. ... Разделителните линии не са добре единствено за държавата и за народа, защото партиите са добре. Това личностно поведение, ако не се промени в национално отговорно, не блазирам на българската държава", коментира още Рашидов.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.