close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Разликата между избирателната система и Тайсън кючек
©
14:42 / 16.04.2021
392
Пост на Иво Сиромахов, един от сценаристите на Слави Трифонов,предизвика коментари във Фейсбук. Сиромахов си призна, че човек харесва мажоритарната система, само докато влезе в парламента. Позицията му е важен щрих от поведението на партия "Има такъв народ" през първите два дни в новия парламент. Въпреки обещанието партията на Слави недвусмислено показва, че мажоритарната система не й е първа грижа сега.

Ето как политологът Огнян Минчев коментира думите на Сиромахов:

"Разликата между избирателната система (както и всички други институционални процедури на държавата) и Тайсън кючек е в това, че при зле обмислена смяна или промяна - "7/8 и ще си паднала" - пада цялата държава или важни части от нея. Нашата държава и без това е паянтова - хайде да не я събаряме на юруш! 

P.S. За любознателните - има една комисия на Съвета на Европа, Венецианска комисия й викат, тя не препоръчва сериозни промени в избирателните закони и правила за следващия изборен цикъл. Счита се, че промени трябва да се правят с дългосрочни съображения - най-рано за по-следващите избори. Ние досега не сме спазвали тази препоръка. Така ли ще я караме пак?"
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.