close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Секретен доклад: Алексей Петров превърна ДАНС в политическа полиция, пазеща Станишев и Първанов
©
17:38 / 12.09.2023
456
Месец след показния разстрел на Алексей Петров - Трактора в общественото пространство продължават да витаят противоречиви оценки за личността му. Съвсем в библейски стил настроенията за него са от "осанна“ до "разпни го“. За някои бившата барета и офицер от ДС е известен учен, почтен бизнесмен, създател на една от най-големите застрахователни компании, състрадателен, дарител, верен приятел, сенсей, брат и т.н. Образът му има и друга тотално тъмна страна – бандит, мафиот, поръчител и извършител на убийства, създател на престъпен "Октопод“, арогантен, комплексиран, но с мания за величие и обществена значимост.

Faktor.bg получи от свои източници секретна справка(виж прикачения файл), изготвена най-вероятно в началото на 2009 година, след като Петров вече е отстранен от ДАНС. Тя е дело на анализатори от контраразузнаването, целяща да осветли функционирането на службата по времето на Петко Сертов и влиянието, което е имал Трактора върху него и ДАНС.

Справката е от над 40 страници и е озаглавена "ОТНОСНО: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерство и структури на държавната администрация“. Условно тя може да бъде разделена на два части. Първата е фокусирана върху опити на лобиста Стефан Гамизов и адвокат Костадин Сирлещов да поставят контраразузнаването под контрол на частна структура, толерирана от тогавашния премиер Сергей Станишев. Цялата операция е уж замислена с най-добри намерения – борба с корупцията. Но пътя към Ада често е постлан с рози.

Втората част е посветена на Трактора или господин Октопод, както доц. Петров стана известен през последните години.

От документа става ясно, че

Петров се е превърнал в действителния началник на ДАНС, 

а Сертов го е оставил да действа и да се саморазправя от името на държавата с колеги и граждани, но не със законови средства, а със заплахи, рекет и шантаж. И тази власт Трактора придобива не без протекциите на бившия премиер Сергей Станишев. Реално под контрола на Алексей и доброволното абдикиране от началническия пост на Петко Сертов ДАНС е превърната в заложник на корпоративни интереси, и е използвана по най-брутален начин като политическа полиция, която трябва да парира и неутрализира всички заплахи и критики към властта – основно действия, насочени срещу Станишев и тогавашния президент Георги Първанов.

На прицел – лоши журналисти, които развалят имиджа на властта

Според секретната тогава справка първата атака се заформя около анонимния сайт "Опасните“, който публикува, компрометираща информация за управляващите. Алексей Петров демонстрира в агенцията, че той е поел случая. Пред ръководството на ДАНС Сертов твърди, че публикации в сайта са "….атака срещу правителството и премиера Станишев и агенцията трябва да установи кой стои зад публикациите. Мотивите му са, че в изнесеното се съдържа вътрешна информация за срещите му (на Алексей Петров, б.р.) с журналисти, както и детайли от разговорите му с Иванов (Златко Баретата, б.р.), Маринов (малкия Маргин,б.р.) и бившия служител на МВР Александър Петров.“

Участници от ръководството на ДНС заявяват на Сертов позиция, че не е работа на агенцията да се занимава с тези въпроси, защото ще се провокира "…негативен ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията“. Шефове в ДАНС предупреждават Сертов, че Алексей няма оперативни функции и права, не е преминал през задължителна подготовка за оперативен служител, няма знания и опит да върши такива дейности.

Първоначално Петров набеждава за сайта "Опасните“ бившия шеф на ГДБОП Тихомир Стойчев. Малко по-късно лансира друга теза – Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски стоят зад анонимното издание. Предприема нерегламентирани срещи и разговори с тях, които са в разрез с правила за работа в агенцията.

Под прицела на съветника Алексей Петров попада и главния редактор на най-влиятелната тогава печатна медия "24 часа“ Венелина Гочева. Гневен от публикации в изданието, Трактора в директен разговор с Гочена е поискал да бъдат спрени критичните статии, защото в противен случай ще "…бъде натоварена в багажника на автомобил и разходена до Витоша…“.

Алексей е бесен и от публикации във вестник "Уикенд“, става ясно от справката. "Петров е провел разговор с журналисти Димитър Златков като му е обяснил, че ако не прекрати негативни публикации за него, ще изкорми съпругата му (впоследствие изданието публикува няколко материала, възхваляващи  Алексей Петров). Подобен разговор е проведен и със собственика на сайта "Афера БГ“ Веселин Данов.“ В резултат на тези силовашки действия Данов спира негативните публикации за Петров и дори започва лично да го възхвалява. 

На 21.08.2008 г. Сертов уведомява Иван Драшков и Цветлин Йовчев, че сайтът "Опасните“ е разбит, а зад него категорично стои Огнян Стефанов. Шефовете на ДАНС обаче са посочили, че никога не са видели документи и разкрития за тези твърдения, които лансира и Алексей Петров. Авторите на справката са категорични, че бездействието и неадекватното поведение на шефа Петко Сертов са косвена подкрепа за действията на Трактора и го стимулират да работи безконтролно в тази посока.

Служители на ДАНС и МВР са превърнати във врагове

С незаконните си действия Трактора фокусира върху себе си и много основателни критики от колеги. Обвинява шефовете от агенцииията Иван Драшков и Веселин Марков, че стоят зад атаките срещу него и са къртици, защото се познават с Мутафчийски. Справката сочи, че Петров отправя директни заплахи за саморазправа към Веселин Марков, който тогава е гавен директор на агенцията, и Тихомир Стойчев, което е прецедент в работата на контраразузнаването и специалните служби. Заплашен със саморазправа е и бившият зам. шеф на ДАНС Иван Драшков, защото е провел среща с Младен Мутафчийски заради репресиите, на които Петров поставя него и Огнян Стефанов. 

Ново вътрешно напрежение в ДАНС избухва и когато Петко Сертов определя без аргументирано обяснение, че Алексей Петров ще координира взаимодействието между ДАНС, МВР и прокуратура. Така практически от процеса на взаимодействие са извадени главният директор Веселин Марков и директорът на дирекция "Противодействие на трансграничната организирана престъпност“ Красимир Христов. А Петров се превръща в едноличен господар на ДАНС и започва да командва и действа структурата като частна. Поставя директни задачи на служители от ДАНС без знанието на преките им началници. Йерархичните зависимости са напълно неутрализирани, а вместо в сградата на ул. "Черковна“ в столицата срещи и тайни завери започват да се провеждат на контролирания от Трактора басейн "Спартак“. По-късно срещу директора Веселин Марков в ДАНС постъпват два сигнала – единият е от депутата Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов, бивш служител на МВР, който към настоящия момент работи в ЗК "Лев Инс“, собственост на Петров. По-късно става ясно, че единият донос е подхвърлен на Сидеров от Слави Бинев, който е близък на Петров. Така се изяснява, че сигналите са фалшиви, а зад тях стои Алексей. В същото време в агенцията постъпват редица сериозни сигнали срещу действия и връзки на Алексей Петров, но срещу нито един от тях Петко Сертов не е разпоредил вътрешна проверка. Напротив -  сам се опитва да ги замазва и потушава.

Справката сочи еднозначно, че Петров е създал паралелни механизми на управление, а това води до "…демотивация, объркване и криза на доверието на служителите към ръководството на агенцията“.

Политици в афера с господин "Октопод“

Служители на ДАНС провеждат неконкретни разговори с шефа Петко Сертов с надежда да спре Алексей Петров и компрометирането на службата. Но разговорите стават достояние на депутата от БСП Татяна Дончева, която започва атаки срещу Цветлин Йовчев, Веселин Марков и др. Дончева дори твърдяла, че само Алексей ще ги изчисти тях от агенцията. В акцията се включва и бившият секретар на МВР,  активно лице на задкулисието Цвятко Цветков, който е и масон, и човек от ръководството на БСП. Той заедно с Дончева се сочат в справката като "…единствените политици, които открито и категорично се обявиха в защита на Алексей Петров след скандала с побоя на журналиста Огнян Стефанов“.

Замесено е и името на друг социалист – Румен Овчаров. Твърди се, че той е близък с Дончева и има мотив да атакува Първанов и Станишев, заради предстоящ конгрес. Сертов възлага на Владимир Писанчев да започне проверка, която да изясни дали Овчаров и Дончева са къртици на вътрешна информация от ДАНС към Огнян Стефанов. Засечени са техни телефонни разговори и срещи, но се осветяват и активни телефонни връзки между Дончева и шефа на агенцията Петко Сертов. Освен това Дончева е имал за три месеца 110 разговора с бившия шеф на НСС Иван Чобанов и с бившия директор на служба ВКР Орлин Иванов. Чобанов пък е имал 217 нерегламентирани свързвания със служители на ДАНС.

Резултатът от проверката е,  че Петко Сертов - по данни на оперативен източник, е информирал Татяна Дончева и Иван Чобанов, че са искали разпечатки от мобилните им телефони и са били под наблюдение. Данчева била предупредена за това  и от Алексей Петров, твърдят авторите на справката.

Разработен е и сценарий за ответна реакция – Иван Чобанов да свика пресконференция и да оповести, че  са подслушвани депутати, а Дончева да поиска проверка от Вътрешната комисия в парламента, оглавявана тогава от царския депутат Минчо Спасов. В последствие Иван Чобанов се отказва от този план, а Дончева остава да действа сама с Цвятко Цветков. Скандалът довежда до искане на оставки и опити за уволнение на Писанчев, Драшков, Марков и Цветлин Йовчев. В скандала с подслушванията и разплитането му по-късно са замесени и имената на Румен Петков, ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Ваньо Танов и др. Но както всичко в българската политика и обществен живот – голяма буря в чаша вода.

Алексей Петров бе уличен за ръководител на престъпен октопод. Получи една камара обвинения, но след близо 10 –годишни съдебни саги бе оправдан по всички дела. Вместо в затвор, справедливостта го застигна в гората на Витоша. Умря като виден университетски преподавател, успешен бизнесмен, а дори го сочат и за баща на днешното управление.

Петко Сертов и до ден днешен е щастлив пенсионер, който дори може да си позволи да се загуби в Гърция. Никой не му е потърсил сметка, че е превърнал за няколко година ДАНС в политическа полиция, която да брани от критики и разкрития за  властта, дал е на концесия българското контраразузнаване на човек, сочен за бандит.

Никой не потърси дори морална отговорност от Станишев и Първанов, че са допуснали една от най-важните специални служби да добие бандитски образ, че са покровителствали Сертов и Алексей Петров за поредица от безобразия и беззакония. Но те знаят цената – какви услуги им е вършил Трактора.

Б.Р. Въпросната справка е била известна и на Алексей Петров, заради което дори и след напускането на ДАНС е отправял заплахи към колегите си.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.