close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
След ареста - от "Къде е кучето" до оръжия за Украйна
©
10:46 / 18.03.2022
300
Първите реакции след ареста на Бойко Борисов снощи бяха пестеливи.  Лидерите на парламентарно представените формации, които иначе са много активни в социалните мрежи, запазиха мълчание. С някои изключения. 

Премиерът Кирил Петков реагира лаконично, но красноречиво: Никой не е над закона.

Министърът на транспорта Николай Събев, известен с острия си "фейсбук език" пък написа многозначителното "Кучето. Къде е?" - препратка към конгреса на ГЕРБ от миналата неделя, на който Борисов бе преизбран, а той благодари като каза, че партията все още имала нужда от куче пазач.

"Много майки съм разплакал… дойде и моят ред." "Индже", Йордан Йовков" - енигматичен бе и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Играта свърши!" - пък смята министърът на спорта от квотата на "Има такъв народ" Радостин Василев.

От "Зелено движение", част от ДБ, също са недвусмислени: "Не може да има "по-равни"! Законите трябва да са еднакви за всички. Това е основа за просперитет!" - написаха от партията.

"Току-що Бойко Борисов и отбор котараци са арестувани. А има и още котараци за арестуване". "PR-ът на ГЕРБ преди малко спомена името ми в национален TV ефир и обясни, че "днес идват за тях, но утре ще дойдат за нас". Ами не, няма да дойдат. Няма да дойдат, защото не сме крали от еврофондове, не сме уреждали обществени поръчки, не сме търгували с влияние… Не само това, но от години се борим точно срещу тези практики на ГЕРБ. Румъния вкара две правителства в затвора, а в България дори един клет министър не е осъден. Едновременно с това сме след Румъния по корупция. Истината - Гешев пази Бойко, а Бойко държи Гешев, а отдолу години наред безобразно се злоупотребяваше с власт на всички нива". Това обаче написа в серия от постове Ивайло Мирчев ("Да, България"/ДБ).

Активният в социалните мрежи лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов пък пак видя конспирация по оста Изток-Запад:

"Задържаха Бойко Борисов два дни преди идването на американския министър на отбраната, който ще иска от България да предостави оръжия на Украйна. Случайно, разбира се. Тепърва предстои да разберем какво точно се случва, има ли арестувани, задържани или Борисов и групата му са просто проверявани в момента.  Едно е ясно обаче. Такава акция българският народ очакваше от години. За да му я доставят точно сега, очевидно господарите на държавата ни са изпаднали в доста трудно състояние. И ще се опитват всячески да спечелят доверието на българите."

Лидерътна БСП и вицепремиер Корнелия Нинова също не е изказала онлайн мнение. Както и този на "Има такъв народ" - Слави Трифонов.

Двама евродепутати на ГЕРБ/ЕНП очаквано защитиха Борисов:

"Тези методи напомнят на времената на комунизма, коментира за Клуб Z българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия.

"За съжаление, вътрешният министър е с много богата практика от комунистическия режим. Връща ни в тези времена, когато през нощта идва милицията и извършва репресиите, а не, както би трябвало да бъде, през деня“, изтъкна Ковачев. Той попита: "На какво основание се извършват тези действия? Засега не е ясно дали са обиски или и арести. Защо трябва да се извършват през нощта? Какво налага такава показност и такива нощни действия?“

Тъй като ГЕРБ била най-голямата опозиционна партия в България и е уважаван член на ЕНП, българските евродепутати от нея ще информират председателя на парламентарнатагрупа Манфред Вебер, генералния секретар на партията Антонио Лопес-Истурис и Европейската комисия.

"Много е странно също, че когато утре идва министърът на отбраната на САЩ и българското правителство има да взема много сериозни решения за подкрепа и предоставяне на отбранителна техника на Украйна, общественото мнение се измества върху въпроса за обиски и арести на основни политически лица от опозицията. Това са много въпросителни, на които трябва да отговорят тези, които организират тези действия. Никой не е над закона, разбира се. Когато има доказателства и разследване, това трябва да се направи. Но защо сега, през нощта?“, продължи Ковачев.

Андрей Новаков пък направо бе дошъл лично пред дома на лидера си в Банкя. Той заяви, че "само слаби хора" предприемат такива действия. И че ГЕРБ никога не е прибягвала до политически арести.


Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.