close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Възрожденци" и русофили, вие сте срам, а не историкът Шивачев
©
16:28 / 16.01.2024
419
За първи път на честване на годишнината от Освобождението на Пловдив се чуха думи, достойни за един български историк. Но те оскверниха слуха на тълпа русофили от движение "Петко войвода“, дошли с руски знамена, и на представители на "Възраждане“, водени от депутата Емил Янков.

В словото си бившият директор на Историческия музей  Стефан Шивачев насочи вниманието към ролята на българските опълченци в Руско-турската война. Шивачев опроверга мита за 200 хиляди руски жертви и посочи реалната цифра – малко над 24 000, съизмерима с тази на избитите българи.

"Това беше внушавано системно и тенденциозно от чужди и наши недоброжелатели. Освобождението на сърби и гърци, да не говорим за румънците, също е резултат на военната активност на Русия. "Цената на войната“ е изплатена от нашите предци. Това с особена сила се отнася за периода на т. нар. Временно руско управление, като общата сума на финансовите задължения на българите към "освободителите“ се равнява на 32 тона злато. Тези истини не бива да забравяме. Защото и последната седмица сме свидетели на поредните атаки на платени чужди агенти“, каза д-р Стефан Шивачев. "Ние сме признателни за помощта за освобождението и възстановяването на българската държава, но трябва веднъж завинаги да се отърсим от илюзиите и наслоените клишета“, каза още Шивачев.

"Възрожденци“ и русофили, платили сме свободата си с кръвта и парите си. Това искаше да ви каже Стефан Шивачев.

Депутатът Янков и групата му нападнаха Шивачев с думите "Вие сте срам“. "От кое Народно събрание сте – от българското или от руското“, отвърна Шивачев. Той ги нарече, каквито са всъщност: "платени чужди агенти“.

Подобни наглост,цинизъм и арогантност пред паметника на Душо Хаджидеков са възможни заради един друг паметник. Докато Пловдив не разбере това, ще се веят руски знамена и ще ни карат да се срамуваме от историците си.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.