close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Здравко Димитров – между септична яма и зелена поляна с глухарчета
©
13:14 / 14.05.2021
548
Местната власт в Пловдив прави отчаяни опити да спаси един вече провален мандат. Все по-очевидно е, че тя изпитва сериозни затруднения да формулира ясно и категорично своята визия за развитието на града заради многобройни интереси на икономически и финансови лобита, проектирани във властта по един или друг начин.

Общественото обсъждане за предложението да се тегли заем от 113 милиона  показа, че има сериозна съпротива срещу желанието на кмета Здравко Димитров и неговия екип общината да поеме този дълг. Самият списък с обектите, които да се финансират с кредита, беше променян няколко пъти, за да стигне до 11 проекта. Но и те са оспорвани – чуха се много предложения списъкът отново да бъде редактиран.   

Здравко Димитров е наясно, че без кредит – и то голям, управлението му ще е най-безличното в новата история на Пловдив. Затова той прави отчаяни опити да убеди общинските съветници, гражданското общество  и бизнеса, че тези пари са спасението на града. Тази ситуация беше очаквана, тъй като една година местната власт се занимаваше с наследството на Иван Тотев и как трябва да се смени моделът на управление. Загубата на време започна да се усеща и около изборите се почувства затопляне – продължаваме проекти на Иван Тотев, трябва да има приемственост.

Смяната на плочата идва в момент, в който Димитров разбира, че трудно ще изпълни големите си предизборни обещания и шансът да повтори мандата си е колкото Земята да се блъсне в Марс догодина. Затова прогнозата е да става все по-сговорчив – първо с групата на ГЕРБ в ОбС, която също има резерви към някои обекти за финансиране с искания кредит, както и с районните кметове – също със своите претенции.

В средата на своя мандат Здравко Димитров се намира в деликатна ситуация. Той се е метнал  на една ограда – от едната й страна е септичната яма, а от другата  - зелена поляна с глухарчета, по израза на Валери Найденов. Въпросът е от коя страна ще тупне.  Разбира се, че иска да е сред глухарчетата, но липсата на ярки управленски решения  и категоричност не работи в негова полза.

Здравко Димитров има само един смислен ход. Излиза пред ОбС и казва, че трябва да се тегли заем – искам подкрепа. Ако не я получи, продължава с наличния общински бюджет. Но не може да стои все на оградата.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.