close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
22-ма от депутатите на БСП водят и новите листи
©
16:16 / 19.02.2021
376
бластните структури на БСП вече са направили предложенията си за кандидати за депутати, които трябва да бъдат одобрени в следващите дни неприсъствено от широкото ръководство на партията - Националния съвет.

По устав водачите на листите се предлагат от тясното ръководство - председателстваното от Корнелия Нинова Изпълнително бюро, а останалите - от структурите, като "Позитано" 20 приема тяхната подредба от второ място надолу, но определя местата за гражданската квота и коалиционните партньори. От списъците се вижда, че на избираеми места са голяма част от депутатите в 44-ия парламент, посочва "Дневник".

Сред водачите на листите на БСП има лекари, икономисти, инженери и юристи, но според социалисти основно верни на лидера хора. На челно място освен Нинова са двадесет и един от сегашните депутати - Кристиан Вигенин (Ямбол), Крум Зарков (Русе), Георги Свиленски (24 МИР в София), Стоян Мирчев (Перник), Христо Проданов (23 МИР в София), Георги Гьоков (Стара Загора), Иван Иванов (Шумен), Явор Божанков (Велико Търново), Ирена Анастасова (Ловеч), Иван Ченчев (София-област), Филип Попов (Видин), Кольо Милев (Търговище), Румен Гечев (Плевен), Румен Георгиев (Кюстендил), Александър Симов (Смолян), Манол Генов (Пловдив-област), Таско Ерменков (Разград), Георги Михайлов (Благоевград), Петър Кънев (Бургас), Атанас Попдимитров (Враца), Атанас Костадинов (Монтана). Новите кандидати водачи са социалистът и автомобилен състезател Крум Дончев (Габрово), секретарят на бюрото Вяра Емилова (Силистра), добричкият лидер Мая Димитрова (Добрич), дъщерята на покойния социалист Димчо Михалевски - Петя (Кърджали), неизвестният за широката общественост финансов експерт от "Позитано" 20 Пламен Милев (Пазарджик), журналистът, водещ в партийната телевизия и лидер на "Българската пролет", Велизар Енчев (Хасково), зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров (Сливен) и лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов (Варна) (още за водачите на БСП четете тук).

По неофициална информация на някои места социалистите не харесват наложените от Корнелия Нинова водачи и на няколко областни конференции за реденето на листите е имало караници и отводи на кандидати. На други пък на втори места са подредени хора, които досега са били водачи на листи, но са махнати от лидера - като Весела Лечева във Велико Търново и Драгомир Стойнев в Стара Загора. В Смолян най-много номинации е имала Дора Янкова, но ръководството е предпочело за водач Александър Симов и очакванията са тя да остане на второ място.

В Пловдив, където водач е Нинова, втори е досегашният депутат, предизвикал скандал с определянето на "80% от българите като дебилни" - проф. Иво Христов, който е поставен на това място от "Позитано" 20, тъй като е кандидат от гражданската квота. Надолу обаче пловдивските социалисти са подредили кандидати, които се смятат за близки на изключения от БСП дългогодишен местен лидер и бизнесмен Георги Гергов. Сред тях е настоящият депутат Теодора Халчева, която е трета в предложената листа. Четвърти е хирургът Любомир Паунов.

В Габрово втора е Кристина Сидорова, която и досега бе народен представител от региона, след като опонентът на Нинова за лидерския пост - Кирил Добрев, напусна парламента. 

На втори места в регионите си са настоящите депутати Стефан Бурджев (Плевен) и Веска Ненчева (Пловдив-област). Очаква се втора в 25 МИР, където водач е Нинова, да бъде актрисата и настоящ депутат Нона Йотова, а в 24 МИР - сегашният народен представител Димитър Данчев.

На трети места в регионите си са и настоящите депутати Антон Кутев (25 МИР София), Тодор Байчев (Бургас) Виолета Желева (Хасково), Евдокия Асенова (Перник) и Иван Ибришимов (Кюстендил).

В листата в столичния 23 МИР е дъщерята на Румен Овчаров - Теодора, която е класирана на шесто място. Шести в Разград е Йордан Мичев, който за кратко бе главен редактор на в. "Дума". Има слухове, че втора в Перник ще бъде журналистът и русофил Светлана Шаренкова.

В списъците има и нови лица - втора в Бургас е проф. Юлия Йоргова, декан на Центъра по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет, а в Пазарджик - Петя Цанкова, преподавател по математика. На второто място в Ловеч е бившият кмет на града Минчо Казаджиев.

След Борислав Гуцанов, който бе депутат преди два мандата, във Варна са бившият кмет на Провадия Филчо Филев и младежкият социалистически лидер Павел Раличков. Четвърти е настоящият депутат д-р Десислав Тасков.

Листите могат да бъдат разбъркани с преференции, прагът за които е 7%, но вече не е възможна грешката 15/15, тъй като номерата на партиите и коалициите в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите от 101 нагоре.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.