close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Асен и Кирил са една по-свежа и по-добра БСП, а не ДБ
©
11:24 / 29.07.2022
269
"Демократична България ще отправи предложение към Продължаваме Промяната за съвместно явяване. Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят."

 

Ми не, не е много логично. Има "електорално припокриване" - което всъщност е кръводаряване на избиратели на ДБ към ПП - защото ДБ чрез мълчаливо съгласие позволи на ПП да се брандира като дясна градска партия и да узурпира това политическо пространство. В същото време ПП (или поне тясното им ръководство) са по-леви и от БСП в икономическата си политика и не са особени привърженици на дълбоката евроатлантическа интеграция на страната, пише Атанас Янков от Центъра за изследване на демокрацята.

Отложиха членството на България в еврозоната с една година без аргументи миналото лято, направиха бюджет, който издъни маастрихтския критерий за дефицит, водят проинфлационна политика, която ще наруши маастрихтския критерий за инфлация - тоест отдалечават страната от еврозоната.

Гласуваха против изпращане на оръжие на Украйна в парламента (въпреки големите приказки пред медиите дни преди това

Отказаха офертите за модернизация на българската армия със западно въоръжение срещу изпращане на съветската ни техника на Украйна. Отказаха да приемат съществени по размер и възможности съюзнически войски от НАТО на наша територия.

Заплашиха ЕС с вето на решението за санкции срещу руския петрол и настояха за 2-годишна отсрочка, през която България да продължи да купува нефт от Лукойл. Ако Газпром не беше спрял газа, още щяхме да купуваме руски газ и то в рубли.

Присвоиха си знамето за "борба срещу корупцията и мафията", без да са направили нито една съществена крачка срещу нито един корумпиран политик или държавен служител.

Не активираха по никакъв начин системата за борба с пране на пари.

Създадоха безумни прецеденти за фиксиране на цени при работещи пазари, което струва милиарди на държавния бюджет и засилва социалното неравенство, защото субсидира потреблението на най-богатите хора.

Заложиха на увеличаване на ролята на държавата в икономиката и предложиха създаване на нови държавни фирми, като в същото време се обявиха против всякаква приватизация и концесии.

Не се придвижиха до никъде към Шенген. Не стартираха никакви реформи в сектора за сигурност.

Не противодействаха по никакъв начин на активната руска пропаганда в страната, като така позволиха безпрецедентно манипулиране на обществото и засилване на политическите позиции на партии като Възраждане и БСП. В същото време ПП постояно и безпардонно игнорираше предложенията и приоритетите на ДБ през последните месеци.

Пропуснах ли нещо?

Много ми се иска да нямах основание обяснявам защо, според мен, ПП и ДБ нямат нищо общо помежду си. И защо ДБ трябва да реши да води ясна и силна предизборна кампания, разграничаваща я от ПП, ако иска да оцелее.

Преди една година Христо Иванов покани Асен Василев и Кирил Петков да се присъединят към листите на ДБ за изборите през октомври, защото виждаше риска за ДБ те да откраднат избиратели със собствен политически проект, маскиран като нова, по-млада и по-свежа градска десница. Те отказаха. Когато се обяви политическият проект ПП, коалиция "Демократична България" отново покани Асен Василев и Кирил Петков (тогава други лица там още нямаше) да се съюзят в предизборна коалиция. Те отказаха отново.

Въпреки това ДБ отказа да води кампания срещу тях на изборите и по този начин практически ги “легитимира" сред своите избиратели като сестринска, “приятелска" партия, което им струваше 6% от резултата. Сега се отправя трета покана от ДБ към тези хора, която според мен ще бъде отказана по същия начин. И това не трябва да изненадва никого, защото ПП просто не споделят програмните цели на ДБ извън общите декларации за някаква “съдебна реформа" и “борба с корупцията".

С подобни декларации обаче се кичат всички - и БСП, и ИТН, че даже Стефан Янев и "Възраждане“ - така че това само по себе си не значи нищо. Думите са евтини, делата са важни. ПП не са лоши - те са просто леви и с резерви по отношение на силната евроатлантическа интеграция на страната (конкретно еврозона и НАТО). ДБ и ПП ще отидат на избори отделно, като политически конкуренти.

Аз съм гласувал за ДБ и за това България да се интегрира ускорено в сърцето на ЕС и НАТО. И да води разумна икономическа политика, основана на логиката за по-малко държава в икономиката. ПП просто не са моите хора, но се маскират като такива и заблудиха доста гласоподаватели на ДБ, че са едно по-младо, по-енергично, по-добро ДБ. Не са. Те, за съжаление, са убиецът на ДБ.

Аз искам, като гражданин, да съм политически представен в следващия парламент. Знам, че на много хора им се иска - адски, отчаяно им се иска - ПП да са просто едно по-добро ДБ. Една нова, готина, свежа, необременена с лоши травми от миналото градска евроатлантическа десница. Но няма смисъл да се заблуждаваме - няма за кога.

Кирил Петков и Асен Василев не са това. Те са по-скоро една нова, свежа, по-добра и необременена БСП, в което, още веднъж подчертавам,- няма нищо лошо. България има нужда от нормална и по-модерна лява партия. Всъщност, предизборна коалиция между БСП и ПП би била много по-логична и възможна, защото припокриването там по отношение на цели на управлението и методите за постигането им е над 80%.

Синхронът между двете партии в коалицията през последните месеци го показа ясно. Синхрон, който излъгани десни избиратели на ПП наричаха и продължават да наричат “изнудване от страна на БСП", отказвайки да признаят заблудата си и да видят нещата такива, каквито са.

Аз не искам системната дясна партия в България да изчезне. Тя бе първо осакатена силно на последните избори и после държана де факто във фризера последните 8 месеца от ПП - време, през което ДБ се държа изключително лоялно като партньор и търпеше силни негативи заради подкрепата си за лявата и анти-евроатлантическа политика на ПП. Смятам да направя всичко, което мога, за да не се случи същото нещо.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.