close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Байдън към Путин: Няма да си тръгнем!
©
09:57 / 08.03.2024
710
Президентът Джо Байдън нападна бившия президент Доналд Тръмп за това, че се е кланял на Русия, не се е интересувал от пандемията с COVID-19 и е потулил нападението в Капитолия от 6 януари в речта си "За състоянието на съюза", в която изложи аргументите за преизбирането си през 2024 г.

Байдън, говорейки пред съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената, започна изказването си с директна критика към Тръмп за коментарите, в които приканва руския президент Владимир Путин да нахлуе в други държави от НАТО, ако не харчат повече за отбрана.

"Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, казва на Путин, цитирам: "Правете каквото искате", каза Байдън. "Смятам, че това е възмутително, опасно и неприемливо."

Байдън, който настоява Конгресът да предостави допълнително финансиране на Украйна за войната ѝ с Русия, също имаше послание към Путин: "Няма да си тръгнем", каза той.

Президентът направи контраст с Тръмп, неговия републикански претендент на изборите на 5 ноември, по отношение на демокрацията, правото на аборт и икономиката по време на речта, която демократите разглеждат като важен шанс за Байдън да настоява за втори мандат пред рядка телевизионна аудитория от милиони американци.

В началото на речта си Байдън започна с мощни атаки. Той обвини Тръмп и републиканците, че се опитват да пренапишат историята за бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент, които искат да провалят победата на Байдън през 2020 г.

"Моят предшественик и някои от вас тук се опитват да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя", каза Байдън, което е сигнал, че ще наблегне на въпроса по време на кампанията си за преизбиране. "Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш".

Той също така упрекна републиканците, че се опитват да отменят разпоредбите за здравеопазване в рамките на Закона за достъпното здравеопазване, известен още като "Обамакеър", и че увеличават дефицита, и ги порица, че са взели пари от законодателството, на което са се противопоставили.

Страдащ от нисък рейтинг, Байдън се сблъсква с недоволството на прогресивните среди в партията си относно подкрепата му за Израел във войната му срещу Хамас и на републиканците относно позицията му по въпросите на имиграцията, но настроението сред демократите в залата беше възторжено. Те посрещнаха Байдън с викове и аплодисменти, което го накара да се пошегува, че трябва да си тръгне още преди да е започнал.

Междувременно Тръмп изпращаше постоянен поток от съобщения, в които обругаваше Байдън на своята социална платформа "Истината". "Той изглежда толкова ядосан, когато говори, което е черта на хората, които знаят, че "губят" - написа Тръмп. "Гневът и виковете не са полезни за обединяването на страната ни!"

Проучванията на общественото мнение показват, че Байдън (81 г.) и Тръмп (77 г.) са с близки резултати в надпреварата. Повечето американски гласоподаватели не са ентусиазирани за реванша, след като Байдън победи Тръмп преди четири години.

Тръмп, който е изправен пред множество криминални обвинения, докато се бори за преизбиране, заяви, че планира да накаже политическите си врагове и да депортира милиони мигранти, ако спечели втори мандат в Белия дом. Представителят на републиканците Трой Нелс носеше тениска с лика на Тръмп и думите "Никога не се предавай".

Речта може да се окаже най-голямата сцена на президента демократ, за да достигне до избирателите, които обмислят дали да гласуват за него, да изберат Тръмп или да не участват в изборите. Ники Хейли, последната останала съперница на Тръмп за президентската номинация на партията му, се отказа от състезанието.

Байдън подчерта подкрепата си за правото на аборт и обеща да го превърне в закон на страната, ако американците гласуват за достатъчно демократични законодатели, които да направят това.

Той също така се стремеше да подобри репутацията си относно силата на американската икономика и поднови стремежа си да накара богатите американци и корпорации да плащат повече данъци, като представи предложения, включващи по-високи минимални данъци за компаниите и американците с богатство над 100 млн. долара.

Подобна данъчна реформа е малко вероятно да бъде приета, освен ако демократите не спечелят силно мнозинство в двете камари на Конгреса на вота през ноември, което не се очаква.

Байдън предложи нови мерки за намаляване на разходите за жилища, включително данъчен кредит в размер на 10 000 долара за купувачите на първо жилище - признание за притеснението на потребителите от високите лихвени проценти по ипотечните кредити - като същевременно се похвали с икономическия напредък на САЩ по време на мандата си.

Икономиката на САЩ се развива по-добре от тази на повечето страни с високи доходи, като продължава да се увеличава броят на работните места и потребителските разходи.

Въпреки това избирателите на републиканците заявяват пред социолозите, че са силно недоволни от икономиката, а американците като цяло дават на Тръмп по-добри оценки в анкетите по икономически въпроси.

Очакваше се Байдън да се опита да охлади гнева на много демократи заради подкрепата си за израелската офанзива в Газа след атаките на "Хамас" на 7 октомври. По време на речта си той обяви, че американските военни ще изградят пристанище на средиземноморския бряг на Газа, за да получават хуманитарна помощ по море, съобщиха пред репортери американски служители. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че не може да използва помощта като "разменна монета", като отправи призив за незабавно временно прекратяване на огъня с Хамас в кървавата война в Газа.

"На ръководството на Израел казвам следното - хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета. Защитата и спасяването на невинни животи трябва да бъдат приоритет", заяви американският президент.

Байдън отново заяви, че Израел има право да атакува "Хамас", която контролира ивицата Газа, заради масираната атака на 7 октомври и каза, че бойците "биха могли да прекратят този конфликт днес", като освободят заложниците. Но той нарече въздействието на войната върху цивилните в Газа "сърцераздирателно". "Работих без прекъсване, за да установя незабавно прекратяване на огъня, което да продължи шест седмици", каза той.

Байдън използва речта, за да настоява отново за пакет от 95 млрд. долара за оръжия за Украйна и помощ за Израел, който е блокиран от републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Сред гостите на съпругата на президента за речта беше шведският министър-председател Улф Кристерсон, който беше във Вашингтон, докато Швеция официално се присъединява към НАТО на 7 март, две години след руското нахлуване в Украйна - което показва, че Байдън ще говори за подкрепата си за алианса за сигурност, което е още един контраст с Тръмп.

Сред другите гости на Белия дом бяха хора, засегнати от ограниченията за ин витро оплождане или абортите, ветеран от нападението срещу чернокожи демонстранти през 1965 г. в Селма, Алабама, президентът на Обединените автомобилни работници Шон Фейн и др
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.