close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Бивш шеф на ЦРУ: Путин ще бъде убит от своите хора
©
10:11 / 08.04.2024
612
Ако Кремъл иска да започне война с нас, ние ще отговорим с цялата си мощ

След смъртта на Сталин имаше негласна договорка между Вашингтон и Москва – да не се намесват във вътрешните работи един на друг, но през 2016 година Путин я наруши, казва в интервю за gordon.ua бившият заместник-директор на ЦРУ Джек Дивайн*.

- Преди няколко години казахте, че Путин поддържа не Тръмп, а се опитва да създаде хаос в Америка. Как сега Русия дестабилизира САЩ? И как руските агенти работят в САЩ против Украйна?

- Тук не става дума само за САЩ. Това е голям геополитически въпрос. Работата не е само във войната на Русия срещу Украйна, Иран и ХАМАС, Израел, Китай и Тайван. Всички тези проблеми са интегрирани.

Имаме си работа с държави, които са против демокрацията и разглеждат НАТО, САЩ и съюзниците им като реален противник. Работата не е само в това, че руските спецслужби се опитват да се намесят в нашите избори, те се опитват да блокират западното влияние в Африка, Латинска Америка. Сега, в епохата на социалните мрежи, това е лесно да се направи с помощта на дезинформацията.

Аз не мисля, че Москва съсредоточава усилията си в подкрепата само за един кандидат в САЩ. Въпросът е в ролята, която играе САЩ.

Проблемът не е в това, че през 2016–2017 година руските служби събираха информация в Съединените щати. Имаше негласна договорка след смъртта на Сталин, Москва и Вашингтон да не се намесват във вътрешните работи една на друга. И наистина така стана: руснаците не се намесваха във вътрешните работи на САЩ в продължение на дълги десетилетия. Ние, разбира се, се борехме един с друг по целия свят, работехме със съюзниците си. Това беше част от играта по време на Студената война.

Но през 2016 година Русия, Путин наруши тези принципи. Той отвори кутията на Пандора, когато се намеси в нашите избори и опита да повлияе върху вътрешнополитическата ситуация. Ако това продължи, мисля, че на нашите политически лидери ще се наложи да решат: длъжна ли е Америка да отговори огледално и да направи същото в Русия?

Ако това се случи, ще започне нов етап, защото това вече е въпрос на националната сигурност. Но ние засега нямаме отговор на въпроса как ще реагираме.

- Как мислите, какви ключови цели си поставят Путин и руското разузнаване за президентските избори през 2024 година?

- Както казах, въпросът не е в кандидатите за президент или сенатори, конгресмени. Това е опит на руснаците да дестабилизират Съединените щати. Виждате сами какво се случва в Конгреса. Затова руските спецслужби не използват конкретни кандидати, те спекулират с проблемите, опитват се всички в САЩ да започнат да се ненавиждат един друг. Руснаците изпращат лъжливи съобщения, с помощта на които сегментират американското общество и произвеждат омраза. Ето какъв е смисълът на тяхната игра: не някой си да спечели изборите в Мисисипи или Бостън. Това е умен ход, но обикновено така се прави когато искат да започнат война. Но добре, ако това е война, ние ще отговорим с цялата си мощ.

Ще ви разкажа една шпионска история: през 2004 година заместникът на резидента на КГБ в Ню-Йорк дезертира и ми разказа: "Когато станах част от Комитета и бях млад, основните ни цели бяха САЩ, след това НАТО, третата беше Китай. Когато излязох от играта, целите на Русия не бяха се променили“.

Това е отдавнашен проблем, който година след година се влошава. Не е нужно да размишляваме върху това как Путин вижда света. Войната против Украйна показа реалните му намерения.

 - Промениха ли се за времето на войната в Украйна стратегията и методите на руското разузнаване в Европа и САЩ? 

- Дайте да погледнем на този въпрос от друг ъгъл. Във време на война всичките вши разузнавателни ресурси са насочени към борбата. Обичайно армиите стават по-добри и разузнавателните служби подобряват своите навици. Мисля, че това се отнася както за украинците, така и за руснаците. Бойните действия действително ви принуждават да търсите най-добрите хора за управлението на разузнаването, да подобрите процесите по събиране на информация, да използвате всяка възможност. Затова бих казал, че независимо от това как започна войната, спецслужбите и на Украйна, и на Русия, се адаптираха.

Руснаците подобряват възможностите си. Те винаги са имали великолепни възможности в сферата на дезинформацията. Това е, с което постоянно се борят американците. Но от гледна точка на тактиката САЩ са най-добрите, защото 20 години водим борба с тероризма. Уверявам ви: възможностите на американската армия и разузнаване превъзхождат представите на много хора.

Когато Русия започна войната срещу Украйна, американската разузнавателна общност беше удивена колко зле са подготвени за тази война руснаците. 

- Как войната повлия на възможностите на западните спецслужби в самата Русия. В една от книгите си пишете, че преди войната срещу Украйна САЩ са използвали само 10% от разузнавателните си възможности в Русия.

- До падането на Берлинската стена и дори след това 70% от нашия разузнавателен и отбранителен бюджет отиваше за Русия, докато не се сблъскахме с тероризма. През XXI век съкратихме разходите за Русия до 10–20%. Аз съм и говорил, и писал за това, че ние трябва да увеличим разходите за борба с отделни държави, с които скоро ще ни се наложи да си имаме работа: Русия, Иран и Китай. Още преди войната казах: ще харчим по-малко за тероризъм и ще увеличаваме разходите за други държави. Така и стана и сега ние харчим повече за борбата с Русия.

Но какво ни струваше забавянето? Отсъствието на пари доведе до това, че възникна недостиг на оръжия, които ние сега трябва да произведем, за да подкрепяме Украйна и съюзниците си по света. Сега съм разтревожен от друго: удивяват ме хората, които искат да изолират САЩ от войната в Украйна и Израел. Те мислят, че ако ние просто се отдръпнем от Украйна, светът някак си от само себе си ще стане по-добър. 

Сега ние се намираме в много по-нестабилна геополитическа среда, от когато и да било в моя живот. И ако САЩ спрат да подкрепят Украйна, Америка ще изгуби репутацията си на надежден съюзник. На мястото на Москва при такъв сценарий, бих започнал да действам още по-агресивно. Същото ще направят Китай и Иран. Мисля, че светът ще стане нестабилен, ако САЩ направят тази глупост да изоставят Украйна. Но аз не мисля, че ще го направим.

- Мислите ли, че Путин има интерес да "замрази“ войната? Че иска да направи пауза и да модернизира армията си, да я подготви за ново настъпление?

- Аз не мисля, че Путин сега ще опита да "замрази“ войната. Това, че Украйна удържа руската армия – това за него вече е поражение. Това е победа за Украйна. Путин разбира, че колкото по-дълго се задържи тази ситуация, толкова по-бързо ще отслабват неговите позиции. При такова положение собственото му обкръжение ще започне да се отвръща от него. Това ще е от полза за украинците. 

Сега Путин гледа към Съединените щати. Той очаква, че ако се задържи достатъчно дълго, то подкрепата от САЩ ще спре и Путин ще получи това, което иска. Тогава той ще може да каже: можем да сключим примирие, ако разграничителната линия бъде прокарана близо до Киев.

Мисля, че той действително има проблеми вътре в Русия. Не е ясно дали би могъл да събере голяма армия. Той вече вижда, че руснаците не са съгласни да отидат да воюват. Всичко, което може да получи сега е намаляване на активността на военните действия. Тогава Путин ще изстрелва не 100, а 20 ракeти срещу Украйна. Не мисля, че сега мирен договор е възможна опция. 

Путин иска да види как САЩ ще изпълнят ангажиментите си. И ако Америка не предостави оръжие на Украйна, защо му е да подписва мирно споразумение? Назовете поне една причина. Аз не виждам такава.

Но ние в САЩ трябва да постигнем двупартийно единство. За нас е важно да имаме ясна визия и да водим единна външна политика. Американската армия и разузнаване са готови и имат всички възможности за водене на война в Европа и Азия.

Така че ние сме длъжни да подкрепяме Украйна, Израел, да следим внимателно Китай и да решим въпроса с нашата граница.

Изолационизмът на САЩ сега е лоша история. При такъв подход ще получим лош и опасен международен ред.

- Кажете, как ще свърши Путин?

- Това е добър въпрос. Това ще го реши руският народ. В Русия е застой и нещата се влошават положението на Путин става по-уязвимо. Аз не искам да предполагам как ще рухне режимът, но не мисля, че това ще бъде народно въстание или Путин ще изгуби избори.

Мисля, че ще го убие собственото му обкръжение. Но пък Хрушчов просто беше изпратен в пенсия, на политическо заточение.

Путин обаче е в много по-уязвимо положение от Хрушчов. Мисля, че той го усеща. Ето защо така упорства и прави всичко възможно да не загуби в Украйна. Путин повече никога няма да се върне на глобалната политическа сцена. Преди с него трябваше да се съобразяват. Но, когато нападна Украйна, той отхапа твърде голям залък. Сега той е противник, който не заслужава особено уважение. 

Кога ще го махнат - ще решат елитът и руският народ.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.