close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Борисов с оферта: Министрите на ГЕРБ, Външно и регулаторите на ПП-ДБ
©
14:09 / 08.03.2024
873
Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за формулата на управление през следващите девет месеца започват в събота в 18 часа и ще продължат в неделя, обяви пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Бойко Борисов.Причината за късния час, което предлогала, че преговорите ще продължат и през нощта, е че Христо Иванов има партийна конференция и когата тя завърши, тогава ще започнат разговорите.

Първоначално пресслужбата на Борисов съобщи, че разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се водят в 10 ч. в събота, но се отлагат за по-късно заради Национална конференция на "Да, България".

Борисов отхвърли поканата на партньорите като лидер да се включи в разговорите, защото решенията взимала посочената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел:"Трогнат съм от поканата, но моето разбиране е, че бъдещият премиер трябва да води преговорите. 100% решенията са оставени в ръцете на Мария Габриел, защото тя ще води Министерски съвет".

Борисов е категоричен, че  Асен Василев не може да остане министър, но Мария Габриел трябва да реши. И се мотивира: "Те продължават да сменят поголовно, да сключват договори в оставка за близо половин милиард лева. След като ги предупредих, аз не мисля, че Асен Василев може да остане финансов министър. Но Мария Габриел трябва да реши.“

В изказването на Борисов отново проличаха различията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за назначенията в общо над 90 ключови държавни позиции и регулатори. "Щедрото предложение да разделим регулаторите не е конституционно, правилно и морално. Утре ГЕРБ и ППДБ може да ги няма. Ако се върнете в миналото - дори когато ГЕРБ имаше такива мнозинства, че може еднолично да назначи регулаторите, ние сме давали на всички партии. Ако беше толкова важно, защо първо не сменихме регулаторите, а направихме Конституцията“, попита лидерът на ГЕРБ.

По повод желанието на ПП-ДБ съдбата на регулаторите да бъде решена час по-скоро Борисов с ирония отговори, че ''България е държавата на регулаторите, а министрите са второстепенни". "Министрите не били важни, ето една оферта тогава - ГЕРБ взима всички министри, даваме им Външно и им гласуваме регулаторите“, предложи през смях Борисов.

"Това щедро предложение да разделим регулаторите 50/50 не е морално и отговорно. Как така за 7 години ще предопределяме и ще изхвърляме другите партии от разговор? Ние винаги сме давали на всички партии, защото това са независими държавни регулатори, които ще работят по 5-6-7 години. Вече министрите явно нямат значение", коментира ядосан лидерът на ГЕРБ. 

ГЕРБ настоява още ДПС да бъде изрично включена в решенията с квалифицирано мнозинство, а те засягат съдебната власт и антикорупционната комисия. Мотивът на Борисов е: "Трябват 160 гласа. Ако намерим мнозинство извън тях, разбира се, може да се назначат".

Борисов изрично посочи само, че с БСП няма да дели ключовите държавни позиции. "Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и да дели регулаторите“, закани се лидерът на ГЕРБ.

"Преговорите ще продължат в неделя. Мария Габриел си избира министрите, с които може да работи. Едновременно се разбираме за регулаторите и съдебната система и след един-два дена се разбираме какво да правим", очерта програмата Борисов.

"Гордея, се че успях да запазя България на газовата карта на света. В Белия дом ми казаха, че ме окуражават да направя Балкански поток. Аз се гордея с това, което построихме, защото благодарение на него сега тече газ към Украйна, Сърбия, Гърция, Северна Македония“, завърши Борисов.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.