close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Червен депутат се опълчи на БСП и Нинова, подкрепи оръжието за Украйна
©
14:37 / 09.12.2022
300
Взривящо изказване от парламентарната трибуна направи социалистът Явор Божанков, който зае диаметрална на БСП и на лидера Нинова позиция по отношение на изпращането на оръжия за Украйна. Под възторжените аплодисменти на ГЕРБ Божанков заяви, че Русия е агресор и тя няма да спечели войната в Украйна. Така Божанков подкрепи оказването на военна помощ за Киев и на практика се обяви срещу официалната партийна позиция. 

"Да пратим оръжие, Русия няма да спечели тази война. Дори съседна Македония изпрати оръжие", подчерта той. 

"От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид“, каза той.

"Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война“, посочи той.

"Няма общо историческата благодарност и отношение с руската култура с това, че Русия нападна Украйна и делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско", каза още Божанков.

"От една страна има диктаторски режими като Беларус и Русия, от другата страна е демократичният свят", подчерта той.

"Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получава пари, но не е част когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз", подчерта депутатът от БСП. Според него много български граждани са объркани по темата.

"Дори президентът Радев каза, че Русия ще спечели тази война. Много сайтове на руска пропаганда казват същото нещо, но девет месеца това не е е очевидно", припомни още Божанков.

От ГЕРБ заваляха поздравления за позицията на Божанков, а той продължи с атаката и обяви, че не вижда логика в позицията на БСП за мир. "Не знам хората, които промотират тази идея какво предлагат, как ще постигнем този мир, след като трябва да се изтеглят войските от чужда суверенна държава. Де факто казваме - да ги смачкат по-бързо и да се свършва", въстана червеният депутат срещу БСП. Според него руската инвазия е обединила Европа и НАТО и направи западния свят по-силен от всякога". Радвам се, че в тази зала има мнозинство и другата част не е такова, изненада той БСП.

"БСП е партия с различни мнения. Това го има във всички партии - при нас е Явор Божанков, а в "Продължаваме промяната" е Асен Василев и в това няма нищо лошо", отговори му лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Рано или късно в Украйна ще има мир, и той ще бъде наложен с дипломатически преговори, коментира Корнелия Нинова.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.