close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Да,България" поиска правителство за 9-12 месеца.
©
15:51 / 09.07.2024
435
Правителство с ограничен срок на действие от 9 до 12 месеца, което да изпълни пакет от антикорупционни мерки за елиминиране на "модела Пеевски", сред които и бърза подмяна на членовете на прокурорския и съдебния съвет от парламентарната квота, избор на нов състав на антикорупционната комисия и приемане на одобрения от Съвета на Европа, но замразен от кабинета "Главчев" проект на Закон за съдебната власт.

Това в резюме реши Националният съвет на Движение "Да, България". На практика от "Да, БГ" дават заявка за реализирането на третия мандат, като предлагат на партньорите си от "Продължаваме промяната" да не се вричат да са опозиция в 50-ото НС, както направиха вчера по-рано с решенията на собствения им Национален съвет. Що се отнася до ДСБ - оттам вече заявиха готовност за третия мандат, но заговориха за "техническо правителство". ПП отхвърли идеята. 

За "Да, БГ" обаче третият мандат требва да е "непартиен" и "национален", с което се приближават до визията на ДСБ.

От "Да, България" дадоха заявка и, че трябва да се търси широко анти Пеевски мнозинство в парламента, отчитайки разцеплението в ДПС. Последното се налага и от факта, че изборът на членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет изисква 2/3 мнозинство (160 гласа). Същото важи и за все така нереформираната Комисия за противодействие на корупцията. Парламентът трябва да избере трима комисари, които да я ръководят. В момента тя се управлява от старото ръководство, начело с и.д. (Антон Славков), като последната й работа бе да отстрани кадъра на ПП Андрей Гюров като подуправител на Българската народна банка.

Ето защо "Да, БГ" предлага "коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да се ангажира с усилия за получаване и/или реализиране на трети мандат в 50-ото НС, единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република. Особено следва да се има предвид, че основна задача е освобождаване на върховете на съдебната власт от досегашните влияния върху нея чрез избор на нова парламентарна квота във ВСС и ВПС и нов състав на ИВСС, което изисква мнозинство от ⅔. Мнозинство от ⅔ изисква и изборът на състав на КПК".

За целта партията предлага "да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание "За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите".

Въпросната декларация ще съдържа няколко точки: освен приемането на ЗСВ и попълване на квотите във ВСС, ВПС и Инспектората към съдебната власт, както и избор на ново ръководство на КПК - и попълване на ключовите регулатори с изтекли мандати, реформа на службите и изменения в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии.

"Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация. След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат" - предлага формацията от състава на "Демократична България".

Оттам искат още, ако такова мнозинство не се намери, "горното да се превърне в траен модел за ангажирането с отговорност за управлението на страната от страна на ПП-ДБ по формулата "подкрепа срещу реформи".

На финала също се обявява за "преговори с ПП и ДСБ по приетата на предходното заседание на Националния съвет преговорна рамка за надграждане на коалиционната формула".

МотивитеОсновният мотив, който от "Да, БГ" посочват за решението си, са "рисковете от задълбочаване на политическа криза и от провеждане на още едни предсрочни парламентарни избори без преди тях политическите условия да бъдат променени чрез съответните институционални реформи и кадрови промени, което може единствено да отвори вратата за опасен популизъм и разрушаване на модела на парламентарната република". 

И отделят специално място на процесите в ДПС:

"Да, България" "оценява начина, по който се провали първият мандат и процесите в ДПС за съществено ново политическо условие и счита, че всяка разумна възможност за разграждане на модела "Пеевски" чрез прилагане на реформите (гореописаните) трябва да бъде използвана и че трябва да се противодейства на неговото презареждане".
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.