close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Да платим за газа в рубли като изпратим Митрофанова
©
14:13 / 27.04.2022
360
"От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие", коментира във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев.  

"За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. "Спирането" (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко, общ отговор. 

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго", написа още Кънев. 

"На национално ниво, ако за Полша спирането на доставките се разглежда, през болната имперска перспектива на Кремъл, като "наказание", за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно - за Кремъл ние сме отцепила се "Задунайская губерния", а не партньор. Нищо, освен пълно подчинение, не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879г. до днес. 

Но през тези години, България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак", категоричен е политикът. 

"Днес българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви: 

- Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес; 

- Спирането на газа означава незабавно да спре транзита по  "Турски поток" към Сърбия и Унгария (или евентуално усвояване на съответните количества); 

- Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли", констатира Радан Кънев.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.