close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ и ПП-ДБ си поговориха, нищо засега
©
17:15 / 12.04.2023
175
Малко след края на днешното заседание на парламента се срещнаха групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Първоначално темата на срещата бе обявена като търсене на съгласие около избора на председател, след като такъв не бе избран.

От изказванията на участниците обаче стана ясно, че разговорът е бил по-скоро за законодателните приоритети. Те не отговориха на въпрос дали този разговор може да се разглежда и като обсъждане на евентуално бъдещо правителство.

В първия си коментар след парламентарните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за политики може да се говори само с партии, които са заявили, че ще участват в правителството. От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче заявиха, че първият разговор трябва да е за приоритети.

"Това е първата среща, която инициирахме ние от ГЕРБ-СДС за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред българския парламент, свързан с избора на председател, но изобщо пред държавата. В момента водим разговор не само за първия сред равни, но и за всички бъдещи законодателни инициативи. Считаме, че разговорът трябва да бъде не по отношение на личността и от коя парламентарна група ще бъде, а и за възможните решения. Всички днес обявихме, че е важно да търсим диалог и съгласие заради България и смятам, че този разговор повече от 2 часа е стъпка в тази посока.

Ние ще инициираме в следващите дни работни групи, които да търсят консенсус във всички парламентарни групи за законодателните инициативи, които ще бъдат приоритетни за НС в започващата сесия", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя уточни, че това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените и борбата с инфлацията.

"Основното нещо, за което говорихме е, че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети. Предложението, което направихме, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието, без да има ясни законодателни приоритети. Те са достатъчно точно очертани от наша гледна точка", каза Асен Василев, съпредеседател на "Продължаваме промяната".

Другият съпредседател Кирил Петков също посочи сред законите, които са нужни, такива, свързани с Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

От "Продължаваме промяната" смятат, че трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.