close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ се предаде - общ кабинет с ПП-ДБ с втория мандат
©
14:42 / 22.05.2023
212
ГЕРБ и ПП правят общ кабинет. Номинираните за премиери Мария Габриел и Николай Денков обявиха, че ще се сменят на ротационен принцип през 9 месеца

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира широка конституционна платформа с парламентарна подкрепа. Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца - в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вице - Габриел.

Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да управляваме държавата, ако се наложи", посочи акад. Николай Денков в специално изявление пред медиите в парламента

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е пределно ясно - тя може да помогне за реализиране на приоритетите ни. Членството в Шенген, еврозоната, изисква сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър представител от нея, който да помогне за реализирането на кабинета.

Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което състава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат, подчерта  акад. Николай Денков. Ясно е, че трябва да се търси друго решение, каза още той.

Промени в първоначалния състав и структура на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Конституционна реформа; бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания; връщане на машинния вот и промяна състава на ЦИК; изработка на механизъм за избор на състав на регулатори; законодателни промени за освобождаване ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние. Ако по някакъв начин изпълнението на програмата не върви, ще си подам оставката, гарантира Денков.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

"За да се реализира това правителство, ние с нея трябва да бъдем партньори в пълния политически смисъл на тази дума", заяви Денков.

Мария Габриел благодари на всички - ПП, ДБ, БСП, ДПС, ИТН, с които е водила диалог, основан на принципи. "Има възможност, трудна, изискваща преговори, но с яснота България да има редовно правителство", заяви тя.

Според нея "правителство между двете първи политически сили има възможност да стъпи на добра, твърда основа".

Габриел благодари на лидерите на ГЕРБ и ПП, които през последните 48 часа заедно, без емоция, са участвали в създаването на общ документ.

Тя заяви, че тази обща декларация трябва да получи подкрепата на останалите парламентарни групи.

Декларацията е наречена "Декларация за национално отговорно управление", обяви Мария Габриел и прочете точките, по които е постигнато съгласие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.