close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Групата на социалистите обладана от гняв и страх
©
16:25 / 06.03.2023
185
Социалистите от Европейския парламент внимателно наблюдават своите колеги и сътрудници, чудейки се кой от предполагаемите съюзници може да се окаже лъжец на фона на появата на нови подробности в разрастващия се скандал за парични облаги, пишат Еди Уакс и Сара Уитън в коментар за "Политико“

Дългогодишните географски разделения в групата, която е втората по големина в Парламента, подхранват недоверието и разногласията. Членовете на групата са в противоречие по отношение на това колко категорично да защитават замесените си колеги. Други са недоволни от начина, по който ръководството на групата се е справило с продължилите месеци опасения относно техния депутат Ева Кайли, която сега е задържана в очакване на съдебен процес.

Публично групата показа забележителна солидарност по време на т.нар. скандал "Катарейт", който включва твърдения, че чужди държави са подкупвали депутати от ЕС. Ръководителят на групата на Социалистите и демократите (С&Д) Иратке Гарсия събра единен отговор, като изготви амбициозно предложение за етична реформа и започна вътрешно разследване, без да отправя открито предизвикателство към ръководството си. И все пак, докато левият център на Парламента обмисля как да си върне доверието на обществеността преди изборите за Европейски парламент догодина, доверието сред самите членове на ЕП се разклаща.

"Чувствам се предаден от тези хора, които са колеги от нашата политическа група", каза Мохамед Чахим, холандски евродепутат от С&Д. "Що се отнася до мен, всички ние сме политически жертви и се надявам, че ще успеем да извадим истината наяве."

Членовете на ЕП от С&Д се борят не само с чувството за лично предателство, но и със страха, че връзките с корупцията могат да провалят иначе обещаващите изборни перспективи.

Социалдемократите с нетърпение очакваха да се кандидатират през 2024 г. по наболелите въпроси, които са на дневен ред в целия блок на фона на продължаващата инфлация, подкрепени от възхода на Олаф Шолц в Германия и популярността на финландката Сана Марин в целия континент.

"Ние изобщо не бяхме наясно какво се случва", каза Гарсия и обеща, че вътрешното разследване на групата ще разбере какво се е объркало. "Трябва да оставим хората, които отговарят за разследването, да работят."

Най-мрачната пленарна сесия

Шокът, гневът и предателството отекнаха в 145-членната фракция в началото на декември миналата година, когато белгийската полиция започна да арестува висши фигури от С&Д, сред които на първо място бяха бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и Ева Кайли, изгряваща звезда от Гърция, която едва бе изкарала една година като един от 14-те заместник-председатели на Парламента.

"Разкритията на "Катаргейт" бяха ужасен шок за служителите на С&Д и членовете на ЕП", заяви говорител. "Много от тях се почувстваха предадени, с доверието им беше злоупотребено. Всеки, който някога е ставал жертва на престъпници, ще разбере, че е необходимо време, за да се излекуваш от подобно преживяване."

"Всички ние сме не само политически машини, но и човешки същества", каза германският евродепутат Габриеле Бишоф, заместник-председател на С&Д в първия си мандат. "Да се адаптираш към такава криза и да се справиш с нея, не е лесно".

В Страсбург групата показа нулев апетит да наблюдава развоя на съдебния процес, като подкрепи предложението за отстраняване на Кайли от ролята ѝ на заместник-председател. (Чрез своя адвокат тя последователно поддържаше тезата за своята невинност.)

"Това, разбира се, беше най-мрачната пленарна сесия, която сме имали", каза Андреас Шидер, австрийски депутат от С&Д, който заема водеща роля в комисията, натоварена с борбата с чуждестранната намеса след "Катагейт". "Но бързо взехме правилните решения."

Сега обаче много евродепутати от С&Д се питат как е било възможно група хора да упражнява такова влияние в цялата група на социалистите, как Кайли се е издигнала толкова бързо до заместник-председателския пост и как толкова много предполагаемо корупционно поведение е останало очевидно незабелязано в продължение на години.

Като семейство

Дълбоките междуличностни връзки между обвиняемите и останалите членове на групата са част от нещата, които правят всичко това толкова разтърсващо за С&Д.

Първоначалната проверка на белгийските власти залови не само Панцери и Кайли, но и партньора на Кайли - дългогодишен парламентарен сътрудник на име Франческо Джорджи, който години наред е работил за Панцери. Изведнъж всички бивши сътрудници на Панцери, които все още работят в парламента, се оказаха заподозрени. По-късно Панцери сключи споразумение за признаване на вина, като предложи в замяна на намалена присъда да разкрие кого е подкупил.

Мария Арена, която през 2019 г. наследи Панцери начело на парламентарната комисия по правата на човека, също се оказа подложена на сериозен контрол: приятелството ѝ с предшественика ѝ беше толкова близко, че тя беше забелязана като негова приятелка на сватбата на асистента му. Алесандра Морети, друг евродепутат от С&Д, също е свързана с разследването, според правни документи, с които се е запознал "Политико“. Появата на Лаура Баларин, началник на кабинета на Гарсия, която вдига чаша с Джорджи и почива на средиземноморска платноходка с Кайли, предложи на таблоидите удобна илюстрация на това колко обвързани са обвиняемите с висшето ръководство на групата.

Още по-лошо е, че около три месеца по-късно скандалът до голяма степен остана ограничен до С&Д. Още двама негови членове бяха погълнати след първоначалния кръг от арести: Андреа Козолино от Италия и Марк Тарабела от Белгия - харесвана фигура, известна с раздаването на коледни подаръци на служителите на Парламента като част от акцията "Свети Никола". И двамата, както и Кайли, бяха изключени от групата. Те твърдят, че са невинни.

В стремежа си да преминат в настъпление социалистите публикуваха етичен план от 15 точки (с който надминаха тайния план от 14 точки на десноцентристкия председател на Парламента). Той изисква от всички членове на ЕП от С&Д - и техните сътрудници - да оповестяват срещите си онлайн и настоява за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности в Парламента. Където е възможно от правна гледна точка, групата се ангажира да изисква от своите членове да спазват тези стандарти - например като забрани на членовете на ЕП да пътуват в чужбина срещу заплащане - дори ако останалата част от органа не стигне толкова далеч.

Служителите на групата разказват, че тези резултати са постигнати трудно. С членове от 26 държави от ЕС групата трябваше да преодолее културните и географските различия по отношение на това как да се справи с корупцията, което разкрива разломите между Севера и Юга.

Някои партийни активисти тихо се питат дали реакцията не е била твърде бърза и яростна.

Политическото бъдеще на Арена например е под въпрос, въпреки че срещу нея не са повдигнати обвинения. След засилване на натиска за връзките ѝ с Панцери, чиято кулминация бе статията на "Политико“ за недекларираните ѝ пътувания до Катар, Арена официално подаде оставка от подкомисията по правата на човека. Групата не я защитава, въпреки че някои активисти оплакват падането на човек, когото смятат за искрен защитник на каузите за правата на човека.

Гласовото застъпничество за Кайли също подхранва спорове: Италианските евродепутати от С&Д предизвикаха въздишките на колегите си, когато разпространиха писмо за отношението към Кайли и нейната липса от дъщеря ѝ, което събра само 10 подписа.

"Не смятам, че това е било необходимо", казва Гарсия за писмото. "Ако се притесняваме за положението в затворите, то трябва да е за всички, а не за конкретен евродепутат."

Писмото също така не допринесе за затопляне на отношенията между испанската и италианската делегация на С&Д, които са охладнели още преди скандала. В свое изявление говорителят на С&Д отхвърли идеята, че има напрежение по географски признак: "Няма разделение между Севера и Юга, нито между Изтока и Запада, и няма напрежение между италианската и испанската делегация."

В другия лагер са членовете на ЕП, които гледат малко подозрително на своите колеги.

Репази, германският член на С&Д, заяви, че е уморен от "колеги, които привидно лъжат в лицето ти" - конкретна препратка към Тарабела, който седмици наред гласно отричаше да е извършил нарушение, само за да излязат наяве твърдения, че е взел около 140 000 евро подкуп от Панцери, задържания бивш депутат.

Репази добави: "Все повече се чудиш дали няма и някой друг, който залага на това, че може да не бъде хванат."
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.