close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
И Радев, и партиите са наясно, че отиваме на избори
©
17:41 / 21.11.2022
248
"Очевидно е ясно и за президента, и за политическите партии, че правителство няма да има. Отваря се хоризонт за нови предсрочни избори, но Румен Радев задържа властта, като използва аргумента, че пада избирателната активност през тежките зимни месеци. Т.е. той се прицелва, а и от него зависи, изборите да бъдат през март. Правейки това, той се позиционира като самостоятелна политическа сила, конфронтирайки се много остро с една от българските политически партии - "Демократична България". Може би Радев беше ядосан от критиките, които получи, но може и така да е преценил, че той вече говори не само като за президент, а като за президент, около когото има кохорта. Говори за "моите хора срещу вашите хора", "моята кохорта срещу вашата кохорта", т.е. имаше много силна заявка за това, че става дума за политическо лидерство, минаващо през колективен политически субект. Дали можем да разчетем зад това желание да се създава нова политическа партия, или - не, аз не съм готов да спекулирам, но чухме пряко какво ни каза президентът на срещата с ДБ", коментира проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

Кохорта на президента включва не само офицерите, с които работи, но и министрите от служебните му кабинети."През Радев тази кохорта застава директно на страната на проруския интерес, доколкото се защитава от него тезата, че България трябва да пази някакъв квази неутралитет, отказвайки да даде военна помощ на Украйна, плащайки руски газ в рубли, отказвайки да екстрадира руски дипломати и други подобни неща. Радев така косвено подкрепя пряко руския интерес. Най-голям негов критик е "Демократична България". На разговорите в президентството Румен Радев се опита хем да влезе в тази полемика, хем да вземе известен завой в нея, защото обвиняваше ДБ, че ще обезоръжат страната по време на война, а от друга страна се представяше като лоялен евро-атлантик".

Проф. Димитър Вацов подчерта, че "политическа инсинуация на Радев" е твърдението, че давайки помощ на Украйна, България ще се разоръжи и ще остане беззащитна:

"Това е неглижиране на ролята на съюзниците ни в НАТО, които покриват и Българското небе. Тези факти се пропускат удобно и се настоява на суверенния контрол и собствеността на оръжията".
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.