close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Инженерингът "Янев" е против НАТО
©
11:30 / 26.05.2022
249
"ИТН са искрени в заплахите си и предупрежденията, че могат да напускат коалицията. Идеологическата им насоченост е свързана с определена визия за РС Македония. Те биха загубили не само електорална подкрепа, но и малката политическа идентичност, която имат. БСП успява да извлича партийно изгода от коалицията. Всички решения изглежда, че са в тяхна полза",заяви политологът Цветанка Андреева. 

Според нея Нинова е успяла да "смаже" възможността България да помогне легално на Украйна заради електоралната подкрепа. "Властта има комфорта никой да не иска избори, но е и заложник на кризите, за които те не бяха подготвени", счита Андреева. Тя допълни, че спадът в подкрепата за БСП се дължи на създаването на партията на Стефан Янев, а ИТН драматично се срива. "Възраждане" краде от реториката на БСП, която не може да си позволи прокремълска реторика. С този премиер не могат да си позволят по такъв начин", отбеляза тя. 

"От БСП взеха националната идея преди 30 години а много повече националисти, което беше пълен абсурд. Именно затова и днес имаме евразийски национализъм. Членството на Северна Македония в ЕС не е удобна дъвка, а патова ситуация. След 6 месеца вместо да видим проактивна политика, която щеше да гони кабинетът, възелът е още по-затегнат. България има интерес РСМ да влезе в Европейския съюз. Натискът от западните ни партньори не е толкова опасен, колкото този от Кремъл, който има интерес да има зони на стабилност и да прави коридори за собствената си политика. С искането на Кирил Петков за свикване на КСНС се търси институционален изход от кризата и от незпазените обещания, които бяха дадени. Говореше се как отношенията между България и Северна Македония ще се развият и ще сме много по-добронамерени. Оказа се, че не е така. На КСНС ще се говорят тайно от обществото тезите. Дебатът трябва да слезе при обществото, а не да остава зад закрити врати, защото има опасност то да бъде сключено в капана на собственото си обществено мнение. Въпросът за Северна Македония отново се връща при Румен Радев, защото той създаде прецедентът да се гледа при затворени врати", коментира политологът.

"Не би трябвало появата на Стефан Янев да разбърка политическата сцена. Предсрочните избори ще зависят от кризите. Янев е поредният политически инженеринг, който има някаква електорална база. По-опасното при него е, че за първи път в българския политически дебат ще бъде вкарана темата за излизане от НАТО. Стефан Янев стъпва на този идеологически принцип. Той беше човекът, който не се съгласи с натовските войски на българска територия, както и с оценката на Запада, че в Украйна има война. Янев е човек, който представлява офицерството с антинатовски нагласи", каза още Цветанка Андреева.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.