close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Избори, ако ИТН се нареди до ДПС
©
11:55 / 23.07.2021
306
"В този парламент съществува един базов въпрос – дали ще успее да сформира правителство и управление. Той най-вече виси пред "Има такъв народ“. Последните сигнали, които те дават, са в посока, че този път ще направят сериозен опит за сформиране на правителство. Но въпреки тези сигнали, те дадоха и сигнали и в другата посока – още на първия ден отказаха да се снимат, да направят тази снимка с всички депутати, което най-малкото издава някакви съмнения, колко време ще просъществува това Народно събрание". Това заяви политологът Даниел Смилов пред "Фокус". 

"Има една основна неяснота – доколко тези разговори, които "Има такъв народ“ се гласи да провежда ще бъдат наистина с добра воля и желание да се конструира здраво мнозинство, или просто ще се проведат едни проформа дискусии колкото хората на Слави Трифонов да не бъдат обвинявани, че не са приказвали с останалите. Ако второто се случи, пак може да се окажем изправени пред хипотеза на нови предсрочни избори през есента. И третият въпрос, по който всички предполагам се опитваме да четем сигналите на отделните партии, е как "Има такъв народ“ изобщо си представят управляващото мнозинство, което би могло да бъде създадено в парламента.

Един въпрос е, дали например те виждат по-скоро мнозинство с БСП или друго с ДПС? Пращат сигнали за момента и в двете посоки. Но би трябвало да кажем, че едно мнозинство, което разчита на ДПС, няма как да се интерпретира като мнозинство на промяната, защото ДПС беше достатъчно интегрирано и в самото управление на Борисов, и изобщо със скандалите "Магнитски“ трудно можем да очакваме от ДПС истинска воля за дълбоки реформи в сектори да кажем като съдебна власт, корупция или нещо от този род", каза още Смилов. 

"Ако това правителство разчита на ДПС, то няма как да разчита на "Демократична България“. Това е изключено, просто избирателите на тази партия няма да допуснат такъв тип отстъпление. Сега, могат да се правят някакви първоначални камуфлажи на някакъв тип подкрепа от страна на ДПС, но дори и да се правят някакви хватки с кворума и прочие, и прочие, сега, този тип парламентарни взаимоотношения не могат да останат скрити, много бързо всичко ще лъсне, и подобен модел би се разпаднал. Така че от моя гледна точка единственият възможен вариант в този парламент е парламентарно управляващо мнозинство, конструирано около "Има такъв народ“, "Демократична България“ и "Изправи се БГ“, плюс подкрепа на базата на някакъв вид споразумение с БСП. Ако това не се реализира, вероятността за стигнем до предсрочни избори отново е много голяма.

Аз неслучайно казах, че това ще бъде една от интригите: всъщност как ще развие този опит на "Има такъв народ“ да търси партньор за управляващо мнозинство. Естествено, ако се приобщи ДПС да речем към "Има такъв народ“, това ще отчужди фатално "Демократична България“, а предполагам и обратното. Затова по тази линия тече напрежение и ще виждаме струва ми се и повече парламентарни сблъсъци между "Демократична България“ и ДПС", коментира политологът.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.