close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кой ще е вицепремиерът на Габриел?
©
11:44 / 03.01.2024
249
"Към днешна дата министър-председател ще бъде госпожа Мария Габриел. Няма факти, които да подкрепят други твърдения и размисли в друга посока", заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов.

Той коментира процеса на смяна на властта без да се губи мнозинството и разпределението на позиции в регулаторите.

“Представям си го като съвсем нормален процес, който, за всеобщо учудване, ще протече безболезнено и без излишни истерии и търкания, както беше приемането на държавния бюджет и Конституционните промени. Мисля, че минахме през много по-големи и важни неща, отколкото формалната смяна на върха, която освен това е договорена".

Според Харизанов стои въпросът дали ще се стигне до радикална промяна в кабинета.

“Според мен големият въпрос е кой ще остане вицепремиер от другата страна с оглед на събитията и динамиката при ПП-ДБ. Там се вижда, че гласовете за “несправящия се акад. Денков" се засилват, а фигурата на Асен Василев все повече и повече израства и набира сила в средите на ПП и за сметка на акад. Денков, и за сметка на Кирил Петков".

Експертът е на мнение, че Василев израства в политиката “без да допуска ежедневно грешки, без да показва слабости, без да сътворява гафове и нелепици".

“Нямам предвид публичната страна на нещата. Ако позволите да се пошегувам, това че синдикатите критикуват някои финансов министър е безплатна реклама за него. Извън закачките, имам друго предвид и то не се върти около публичните изяви на господин Василев в парламента и общите му изявления с господа Цонев, Пеевски, Борисов, Теменужка Петкова или който и да било друг. Става въпрос за разпределение на балансите, за начина, по който се упражнява властта в самото правителство, за ключови назначения, за управление на процеси. Там ако някой показва качества, това е Асен Василев".

“Господин Василев от човек, който щеше да строи затвор в Банкя, се превърна в политик, който солидно упражнява властта, първо. Второ, успява да води диалог с тези, които щеше да вкара в затвора. Трето успя да проумее политическите реалности и баланси и да разбере, че само с конфронтация няма да стане и че той няма никакъв затвор да строи, а трябва просто да си седне на стола и да си върши добре работата".

Василев и Петков са създали “доста солиден втори ешалон в лицето на Денков, Лорер, Никола Минчев" в ПП, но не те са хората, които взимат решенията, подчерта анализаторът и припомни, че вече има договорка Николай Денков да заеме поста на образователен министър след ротацията.

Има механизъм, по който президентът може за малко да се върне във властта при ротацията, смята Харизанов, според когото държавният глава няма да се възползва:

"Има, но въпреки доста странното орязване на правомощията на президента не мисля, че когато няма легитимна ситуация на приключил парламент, който е неспособен да избере правителство, г-н Радев би злоупотребил с мандата".

Конституционните промени в частта им за промяната на правомощията на президента “изглеждат конюнктурни и злободневни", убеден е Харизанов, според когото отсъствието на парламентаризъм в последните години е било по вина на парламента, а не на президента:

“Поведението на партиите в момента всъщност е нормалното. На мен ми омръзна да слушам толкова години как България най-корумпираната, най-крадливата, най-неприятната, най-мръсната, с най-лош въздух да дишане и изобщо купища неверни неща, които в момента, в който се “възстанови парламентаризма" изведнъж изчезнаха от говоренето. Значи или не е било вярно или всичко се е променило в мига, в който господин. Денков е станал премиер. Позволете ми да си мисля, че е първото, а не второто".

Харизано е на мнение че ДБ е по-улегналият политически субект.

"Демократична България участват, като че ли зорлем, с един министър в правителството. Няма ги скандалите за назначенията. Няма го ламтенето за власт, няма го усещането, че те са се вкопчили в тази власт и това правителство на всяка цена. Напротив, Христо Иванов и други техни представители преди декември месец казаха: “Ако нещо по това, което сме се разбрали в Конституцията не е наред, ние пак ще излезем от управлението и за пореден път ще отидем в опозиция. Правили сме го преди, ще го направим и сега". Рядко ще чуете такива послания от ПП. Там властта носи друг тип усещане и друг тип адреналин. Освен това с нетърпение очаквам да видя дали все пак такава политическа сила ще бъде учредена. Не може да се сравняват двата субекта и сравнението е в полза на “Демократична България".

“Партиите, подкрепящи това управление, се ползват с доверието на 58% от българските граждани. Това са социологиите. Правителството се ползва с 13% подкрепа. Това означава, че правителството на тези партии, които хората иначе продължават да одобряват и подкрепят, не се справя добре и не им харесва на същите тези хора, защото изведнъж изчезват 40% избиратели. Това може да бъде наваксано с по-качествена работа. Изобщо не говоря за промяна на партийни квоти. Тя, когато е самоцел, никога не води до нищо добро".
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.