close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Къде е папата? Знае ли за децата в Украйна?
©
11:07 / 11.03.2024
852
Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок отправи остри критики към папа Франциск заради изявлението му, че Украйна трябва да преговаря с Москва - тя заяви, че не разбира позицията му.

Папата предизвика бурни реакции през уикенда, след като в интервю за швейцарска телевизия заяви, че човек трябва "да има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", две години след нахлуването на Москва в Украйна.

"Не го разбирам", каза Бербок в токшоу по обществената телевизия ARD.

"Мисля, че някои неща можеш да разбереш само ако ги видиш сам", добави Бербок, която е пътувала до Киев няколко пъти от началото на войната.

Тя разказа, че когато говори с деца в Украйна, които страдат от войната, си казва: "Питам се: Къде е папата? Папата трябва да знае за тези неща."

Бербок заяви, че ако Украйна и нейните съюзници "не покажат сила сега, няма да има мир".

"Трябва да подкрепим Украйна и да направим всичко възможно, за да гарантираме, че тя може да се защитава", добави тя.

Германия е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след Съединените щати.

Киев реагира гневно на призива на папата за "бяло знаме", като външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че страната му никога няма да се предаде.

Украинският президент Володимир Зеленски също отвърна на коментарите.

Украинците от всички вероизповедания се изправиха в защита на страната си, когато Русия нахлу, каза той във вечерното си обръщение на 10 март.

"Християни, мюсюлмани, евреи - всички... Те ни подкрепят с молитви, разговори и дела. Това е църквата - с хората. А не на две и половина хиляди километра оттук, някъде, където казват да се посредничи между някой, който иска да живее, и някой, който иска да го унищожи.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.