close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Лидерите на "протеста и промяната" ще маршируват под вдигнат юмрук
©
10:07 / 25.07.2022
256
Има известна назидателна ирония във факта, че точно Слави разтури "седянката" по "принципни съображения". Бяхме стигнали дотам да предпочетем още няколко месеца какво да е правителство, вместо отново власт на широките шапки от "Дондуков", пише политологът Огнян Минчев.

Само че се оказа, че тези, които сме избрали през ноември не могат дори и какво да е правителство да направят. Сега всички са се юрнали на избори - сякаш, че изборите ще променят нещо съществено. Чрез избори същата пасмина, която не може да си разпредели спокойно парсата (на четири магарета плявата не могат да разделят) ще получи нова легитимност отново да направи какво да е правителство.

И най-вероятно пак ще се провали - "по принципни съображения"... И пак широката шапка ще си управлява - избори след избори, докато самият той се сети, че няма нужда да организира толкова често избори, като циркови представления в такт 7/8...

След това ще стане тъжно... Ако не стане страшно. Между другото, тъгата може да настъпи и още наесен. Расте стремглаво отвращението от безкрайните политически пазарлъци  - и без да ги дават на живо по "Дарик". В политиката растящото отвращение акостира в нова популистка вълна.

У нас популизмът шества победоносно от години насам, но сега вече може да ни докара и до управление, което ще постави пряко въпроси за българския избор на настояще и бъдеще. Тогава вече я оцапахме - съвсем! Между впрочем, този тип популизъм вече е в действие. И ще можем да видим неговите опасни резултати още със "служебното" управление наесен.

P.S. Не съм против гражданския протест, не съм против промяната - напротив! През целия си живот работя все за промяна, все за гражданско общество, все за нещо уж по-добро... Но некадърността и цинизмът на тези, които се заеха с протестиране и промяна преди две години ни доведоха до най-голямата криза в България след 1996-1997 година.

Затова хвърлячите на яйца и домати е добре да изиграят незабравимата сценка от "Храбрия войник Швейк". Полковникът наредил на ротата войници, безуспешно оплакали се от самия него, да се строи и марширувайки да скандира: "И сега какво направихме? Едно голямо л@йно направихме...".

В нашия случай нямаме полковник, но имаме генерал - с вдигнат юмрук. Той ще командва парада. А лидерите на "протеста и промяната" ще маршируват и ще се оплакват скандирайки - "И сега какво направихме...". Само че въпросният генерал трябва да върви начело на строя... Защото всичко стана под неговата команда...
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.