close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Мандат предаден, мандат приет. А БСП била партия на промяната…
©
10:59 / 27.08.2021
318
Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП. Корнелия Нинова обяви, че партията веднага ще започне разговори с "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!". Целта е заедно да редят евентуален кабинет.

"За нас е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, да хвърлим държавата отново в избори. Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори", заяви депутатът от БСП  Христо Проданов. Освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии. "Мандатът не го приемаме като наш, а като последен шанс за осъществяване на тази промяна, поясни още Проданов.

"Ако партиите са национално отговорни, могат да се прегърнат в една невероятна коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки". Така Станислав Балабанов от ИТН коментира политическата обстановка. "Бяхме ясни в началото на първия проучвателен мандат – за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго", поясни Балабанов.

"Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи", заяви " депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандатът на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата", смята Биков.

"Да, ние ще участваме във всички разговори",заяви съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов. "Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно", коментира още Николай Хаджигенов. "Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително", каза Хаджигенов.

"След провала на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената възможност. То беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, така че да се конструира възможното мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант", коментира председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. "Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на "Демократична България". Но ние сме само 30-ина депутата от 240", коментира още той.

 "И като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така? Мисля, че е нормално", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Политическите играчи са категорични, че мандатът е обречен. “Намаляха шансовете за правителство с участието на ДБ“, обясни Христо Иванов. "Най-вероятно сметката няма да излезе“, пресмята Хаджигенов.

А какво е смятал Румен Радев е ясно: "Давам мандата на БСП заради хилядите честни социалисти“. Така президентът даде старт на предизборната си кампания и остави политическите играчи да решават дали БСП е партия на промяната. Радев май така смята, а това е абсурдна ситуация, тъй като на последните избори БСП едва се добра до почетното трето място.  

На Христо Иванов му поставят непосилната задача да намери аргументи, че БСП е носител на промяната. ИТН трябва да направи същото, както и ИБГНИ. Ако се съгласят с президента, ще означава втори мандат за него и политическата катастрофа на протеста.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.