close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Нинова за ПП: Всяка жаба да си знае гьола
©
16:11 / 21.10.2022
265
Когато ПП не са били родени като партия, ние сме се борили със статуквото, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

"Помолиха ме колегите от другите партии и самият Вежди Рашидов. Те са преценили така, вероятно съм дала основания да смятат, че мога да го направя, че разговаряме, че търсим решение, че бяхме диалогични, за да се намери този изход от тридневния блокаж на държавата", обоснова Нинова избора на БСП да подкрепи Рашидов за председател на НС.

На въпрос защо БСП разменят сериозни обвинения с ПП, Нинова коментира:

"Предизвикани бяхме. Не вчера за първи път, но бяхме достатъчно търпеливи и уважителни. Бяхме предизвикани конкретно от поканата за среща в зала "Запад" докато течеше заседанието на председателския съвет, и те знаеха. И особено с намека, че ние в председателския кабинет правим едва ли не задкулисни договорки, скрито от хората. Този намек беше повод да си кажем някои истини", допълни лидерът на БСП. По думите й искри между левицата и ПП няма, но всеки си има позиции.

"Социалната програма беше тяхно знаме в кампанията им - приехме колегиално и възпитано, диалогично. Но вчерашното говорене, сочене с пръст и обвинения за задкулисие преляха чашата", коментира лидерът на БСП.

"Оставаме по този въпрос на същата принципна позиция. Правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", ние няма да подкрепим“, категорична бе тя.  И обясни: "Днешното мнозинство беше необходимо и задължително вече за България и за българския народ."

"Сами си давате сметка какво щеше да означаваше, ако и днес не изберем председател – няма парламент, няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република. Наистина блокаж на държавата“, обясни пред медиите тя.

По нейните думи още е рано да се говори за правителство, първо президентът трябва да проведе консултации. Лидерът на БСП припомни позицията на Националния съвет на партията, че правителство с първия мандат няма да бъде подкрепено от левицата. Нинова заяви още, че "БСП за България“ ще се отзове на поканата на "Продължаваме промяната“ като мандатоносител за разговори за съставяне на правителство, ако такава бъде отправена.

"За нас е важно ние да запазим спокойствие, разум, диалогичност и да пристъпим много бързо към действие. Още днес да говорим за комисии, да формираме работна група, която да изготви правилник на Народното събрание. Самите ние сме внесли над 10 законопроекта. Това ни е първата грижа сега“, подчерта Корнелия Нинова.

Имало възможност за съставяне на правителство и с други мандати.

"Трудна работа е да ни притискат. Краят на парламентарната република, хората без пари... с какви аргументи да ни притискат?", учуди се Нинова на твърдението, че от ПП са поискали 15-минутната почивка, която взриви парламента, за да упражнят натиск над Нинова и БСП.

Тя посочи, че още днес трябва да се започне работата по сформирането на парламентарните комисии.

"Не. Мисля, че отговорът, че няма да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ, дава и отговор на този въпрос“, отговори тя на въпрос дали са размислили и БСП ще се отзоват на поканата на контактната група на ГЕРБ.

"Когато ПП не са били родени като партия, ние сме се борили със статуквото. И вие знаете на какъв натиск сме издържали и какъв бой сме яли последните 6 години“, повтори тя по повод доскорошните си партньори в управлението.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.