close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Общи действия на ГЕРБ и ПП-ДБ, пазарят се за шеф на парламента и реформи
©
15:43 / 13.04.2023
251
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, изработват законодателна програма за първата сесия на парламента. Тя ще бъде обвързана с избора на председател на Народното събрание, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след серия общи разговори с ПП-ДБ.

Започнахме разговор и за конституционна реформа, добави Атанасова и поясни, че това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. "Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети. Да се надяваме, че това е стъпка към формиране на мнозинство, което да излъчи правителство", добави Атанасова.

До вторник работна група, водена от Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Николай Денков (ПП-ДБ), ще бъде готова с няколко конкретни законодателни приоритета, увери Атанасова.

Даже някои от законопроектите може да бъдат внесени съвместно от двете формации. "Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество, и че ще бъдат подкрепени в пленарната зала", изтъкна тя. Амбициите на двете формации се простират и до това да работят за промени в Конституцията, като съберат конституционно мнозинство. Краткросрочната цел е следващата сряда да представят пълна законодателна програма на останалите политически сили, както и да изберат председател.

Атанасова обяви, че до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък, който е готов и е част от законодателната програма на 49-ото НС. Сред тях да законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие.

"Дали ще има правителство и с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Ние от ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от кризите и да преодолее всички предпоставки по пътя за връщане назад, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да стои зад него", посочи още тя.

"Започваме с уточняването на онзи необходим минимум от големи национални задачи, с които всички сме съгласни. 5 кампании говорихме за тях, няма особена новина. Опитваме се да ги използваме като основа да стартира Народното събрание поне за една сесия и предпоставка, след това за определено съгласие по формулата да бъде подкрепен председател, за да бъде пуснат парламентът, след това - излъчване на правна и бюджетна комисия, както и конституционната комисия, която да започне работа по тема, без която България не може да тръгне напред", обясни след Атанасова съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Въпросът за сформиране на редовно правителство и избор на председател на парламента не е бил обсъждан, стана ясно от думите на Росен Желязков.

Преди това Бойко Борисов обиколи парламентарните групи. Той продължи да настоява, че правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е най-добрият вариант за страната. "Аз искам да направя правителство с ПП и ДБ. Това е най-доброто за България. Ако не стане – има и друг план, но той не е достатъчно добър", обясни той пред журналисти.

Борисов обнадеждено каза, че вижда "повече конструктивност" в изказванията на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. "Те държат на своето, но с много по-различен тон говорят", отбеляза той.

Докато Борисов обикаляше стаите на парламентарните групи, Асен Василев повтори в кулоарите на парламента позицията на ПП-ДБ, че "няма разговори за правителство, ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ". "Всички други интерпретации са свободни съчинения на добронамерени или не толкова добронамерени анализатори", допълни Василев.

Преди следващото заседание в сряда ще бъде подготвена програма със съответни законопроекти, които ще включват законите по ПВУ, за влизане на България в еврозоната и Шенген, законите за съдебната реформа и срещу домашното насилие. Това стана ясно след разговорите, които коалицията ПП-ДБ проведе помежду си в парламента.

"Заедно с юристи от ГЕРБ да бъдат стиковани тези закони как ще бъдат приети във времето и евентуално при избор на председател на парламента, на ротационен принцип, да има ясна хронограма във времето как това законодателство ще се случва, така че да няма изненада с допълнителни закони, които не са приоритетни за българските граждани“, заяви Василев.

"С изключение на мен всички продължават да говорят предизборно. Полагам последни усилия в този парламент да излъчим правителство", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той уточни, че след среща с ИТН е постигнато съгласие между двете парламентарни групи за Шенген, еврозоната, "много по-твърда позоция по РСМ", но без да уточнява какво точно означава това.

Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че не са водени разговори за правителство с ГЕРБ-СДС. "Този разговор може да се води, след като се избере председател", заяви Йорданов.

Промени в конституцията не влизат в обхвата на това, което се обсъжда в момента, отсече Василев, малко след като лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ заговориха за такова.

Коалицията продължава да настоява за ротация на председателя на ПП между тях и ГЕРБ. На въпрос защо не уважава традицията най-голямата партия да получава шефското място, Василев отсече: "Тази традиция е нарушена поне 2 пъти в последните 3 г.". Той посочи, че не извиват ръцете на никого.

"ГЕРБ не успяха да осигурят мнозинство за техния кандидат, ние не издигнахме, гласувахме въздържал се. Не попречихме на избора", коментира той неуспеха на Росен Желязков да оглави парламента. И настоя, че от този тупик може да се излезе само с предложението им за ротация.

Кирил Петков добави, че най-важна е законодателната програма, която да е приоритет за това НС.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.