close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Полууправление - полупрезидент
©
10:05 / 08.01.2024
162
"Ротацията и европейските избори са важните политически събития през 2024 г., както и влизането ни в еврозоната, което е важно за бизнеса. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и ДПС, които ни подкрепят, трябва да направим анализ, за да имаме безболезнена ротация. Не е обсъждан въпросът за министри на ДПС. На няколко пъти чух Делян Пеевски да казва по медиите, че нямат претенции. Споменах ДПС, защото партията гласува и подкрепя правителството. Предстоят множество промени в регулаторните органи. За тях са нужни 2/3 от гласовете в парламента. Би трябвало за всеки един от органите да се отворят процедури за хора с качества и да се търси консенсус около тях. Въпросът е да намерим необходимото сечение с гласовете на ДПС", заяви пред Нова ТВ председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. 

"Във властта има взаимен контрол от участниците в нея и заради това няма скандали. Това беше нашата цел преди да се направи коалицията. Убеден съм, че антагонистичните отношения между двете политически сили доведоха до контрол. Министрите на акад. Николай Денков бяха много внимателно наблюдавани от управляващата опозиция на ГЕРБ. Искането на оставката на Калин Стоянов беше по конкретен повод, но оттогава изтече много вода. Има грешка, но има и прошка. Не съм се отказал от реформа в сектор "сигурност". В тази сесия на Народното събрание въпросът трябва да се постави отново и да се търси решение, защото службите за сигурност са инструмент на изпълнителната власт по конституция. Промяната е наложителна. Убеден съм, че реформата ще започне. Разговарял съм с представители и от ГЕРБ, и от ДПС, които са съгласни с мен. Ние трябва да убедим партиите, че реформите в службите са необходими. Правителството реагира по време на изборите и предложи да бъде освободен шефът на ДАНС. Президентът обаче отказа", каза още Атанасов. 

Той коментира и смяната на министри след ротацията: "Никого няма да прежалваме, но трябва да има обективна оценка за работата на министрите. Да не слагаме каруцата пред коня. Освен това, ние ще имаме нов премиер - Мария Габриел. Всеки министър може да бъде сменен, но няма да давам оценки на кабинета. Всички заедно трябва седнем и да направим обективен анализ. Румен Радев незабавно трябва да даде папката на Габриел при ротацията, за да не губим време. Аз лично никога не съм бягал от думата коалиция, защото тя фактически е налице. Ще има ротация и при председателя на Народното събрание, но е въпрос на разговори кой ще заеме поста на Росен Желязков. Все още тази тема не е обсъждана. Мога само да кажа, че няма да ставам конституционен съдия. Години наред съм пледирал, че основният орган на държавната власт е парламентът, който излъчва правителство. През последните месеци в коалицията с ГЕРБ-СДС се видя, че важните решения се взимат именно в Народното събрание, където е и мястото на партийните лидери", допълни Атанасов. 

Той отговори и на Румен Радев, който атакува в Конституционния съд решения на НС: "Президентът се държи като лидер на опозиционна партия, която е изгубила властта. Ако използвам неговия език за полууправление - Румен Радев е полупрезидент. Не можем да свикваме с тази ситуация, защото не е нормална. Съдебната реформа е в сърцевината на конституцията и трябва да бъде развита".
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.