close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Предложеният кабинет следва формулата на служебните
©
15:14 / 12.12.2022
254
Как изглежда изборът на министри в проектокабинета на ГЕРБ, предложен от Николай Габровски? Някои познати имена с опит в политиката и управлението, някои участници в предишни служебни правителства, някои с гъвкави политически биографии, други без никакви. Кабинет, който изглежда направен по формулата, следвана от последните служебни кабинети. Сред най-обсъжданите беше включването на дипломата Драгомир Заков, който беше министър на отбраната в коалиционното правителство на Кирил Петков, замествайки в последния момент фаворита Тодор Тагарев. В списъка на предлаганите министри обаче друго име буди повече интерес - на бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"ГЕРБ потвърждава подкрепата на президента Радев за връщането си във властта с кооптирането на Николай Павлов - човекът, заради когото Радев обяви война на ПП. Не е въпросът в личността, разбира се, а в политиката по отношение на руския газ и руските енергийни източници по принцип. Радев правилно калкулира, че с ГЕРБ много по-лесно ще се разбере по енергийни въпроси и запазването на връзките с Русия, отколкото с ПП и ДБ", коментира политологът Даниел Смилов.

Според него "съставът на предложеното правителство показва, че ГЕРБ очаква подкрепа от ДПС и "Български възход" и се надява на подкрепа от БСП. Много от ключовите фигури са свързани с БСП (Тачева, Плугчиева) по един или друг начин, макар че връзката минава повече през тройната коалиция и ДПС".

"Проектокабинет, съставен основно от администратори. Няма публично известни и граждански ангажирани експерти, което не непременно е нещо лошо. Политическата му окраска показва, че вероятно ще се разчита основно на ДПС и в някаква степен и на БСП. Мисля, че е видно, че се проектира къс хоризонт на действие. Ако кабинетът бъде одобрен в НС, основните въпроси са ще успее ли с амбициозната програма за ПВУ и приемането на еврото и ще удържи ли на сериозния корупционния натиск, който неизбежно ще се прояви." Това е оценката на социолога Добромир Живков.

"България има нужда от коалиционен кабинет с партийно представителство. Да се знае кой носи отговорност! Другото сме го гледали при Беров", посочва анализаторът Димитър Бечев.

"Проектокабинетът на Габровски е тъжна смес от "кадри" на БСП, НДСВ и няколко десни ренегати - класическа рецепта за тежък провал, ако случайно този кабинет мине с гласовете на ДПС, разбира се", смята Емил Джасим.

"Притеснен съм. Бойко е спрял да лъже. Каза, че няма да предлага кабинет на ГЕРБ и така и стана. Предложи кабинет на ДПС. Не знам какво да кажа. Предните два пъти третият мандат отиваше открито в ДПС. Тоя път може и да не стигнем до трети. Шапки-невидимки, каскети-невидимки, че и димки - колкото искаш. За ДПС не си говорим. Не ги виждаме, не ги чуваме, не съществуват. Като онези инициали Д.П. в делото за КТБ. ДПС са невидими. Затова имаме само усещане за ДПС. Знам, боли. А уж сме свикнали", написа рекламистът Радослав Бимбалов.

"Но номинацията на разследвания от прокуратурата Николай Павлов за министър на енергетиката е все едно да назначиш Ал Капоне за ковчежник на държавното съкровище", е мнението на Илиян Василев.

"И Рузвелт, и Стивън Хокинг да предложат, в момента, в който нещо се докосне до ГЕРБ, то става автоматично имиджов провал. Предложените министри не се възприемат като независими експерти. Затова реториката, че проф. Габровски е избрал сам лицата без външна намеса, е много трудна за възприемане."

Това коментира доц. Александър Христов, PR експерт. По думите му ГЕРБ дава сигнал, че може да привлича безспорни и неопетнени експерти, а това е и имиджов ход.

"В политиката равноотдалечен значи равноприближен до всички. Колкото и очакванията да са свързани със стабилност, в крайна сметка нови избори са нещо нормално и очаквано", заключи той.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.