close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Премиер има, няма общо съгласие
©
13:05 / 10.05.2023
158
Вече официално лидерът на Бойко Борисов обяви, че кандидат за министър-председател с първия мандат ще е еврокомисарят ни Мария Габриел. Как реагираха партиите в парламента, от които лидерът на ГЕРБ поиска подкрепа за едно правителство на "споделената отговорност" - т. е. такова, в което всеки, който ще подкрепя, ще може да предложи министри? 

Единствената формация, заявила категоричен отказ, бе "Продължаваме промяната-Демократична България". Вчера, когато Борисов обяви на брифинг намерението на партията му да опита да реализира мандата си, оттам отказаха коментар. Тази сутрин в ефира на БНТ обаче депутатът от квотата на ПП Настимир Ананиев даде да се разбере, че позицията на формацията остава непроменена, а именно: обединението няма да подкрепя правителство на ГЕРБ или такова, в което ГЕРБ участва. Тази позиция бе затвърдена малко по-късно в кулоарите на парламента и от Даниел Лорер.

"Ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и съответно да предлагаме личности", отвърна той, като бе попитан конкретно за съпредседателя на партията Асен Василев, предложен в проектокабинета на втория мандат за министър на финансите.

"Г-н Василев беше предложен - ако се стигне до втори мандат, вероятно би бил предложен, от г-н Денков като финансов експерт, не като политически лидер", посочи още Лорер. И Ананиев, и Лорер дадоха заявка, че обединението така иска да реализира втория мандат, като все така търси подкрепата на партията на Бойко Борисов, но без тя да участва в реденето на министерски и зам.-министерски постове.

Без никаква изненада, Движението за права и свободи е готово за властта. Че си харесва първия мандат и няма да подкрепи втория разбрахме още миналата седмица, когато от формацията на Борисов започнаха разговори с останалите парламентарни групи, извън тази на ПП-ДБ, с която преди това стигнаха до написването на едва ли не обща управленска програма.

Днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ тръгна да изброява всички кризи през изминалите три години, започвайки с COVID, минавайки през войната в Украйна и икономическата криза, за да обобщи:

"Шапка на тези всички кризи е политическата, която ги задълбочава. А хората чакат решаването на проблемите им. Две години и половина говорим за ненужните предсрочни избори, произвежда се едно и също - не овластяват никого".

От което следва, че Движението смята изборите за ненужни, както и че правителство трябва да се състави максимално бързо.

От "Възраждане" обявиха стандартното - че не подкрепят никого другиго освен себе си. За лидера на проруската партия нямало как да се подкрепя еврозона, както и Украйна във войната, която Путин води. Той прогнозира, че правителство няма да има и отиваме на избори.

От "Има такъв народ" пък, която се появи на политическата сцена със заявката да детронира ГЕРБ, демонстрираха готовност сега да работят с нея. Неформалният говорител на партията депутатът Станислав Балабанов, заяви следното:

"Да се надяваме, че ще се състави кабинет на споделените отговорности".

Все пак Балабанов посочи, че трябвало да се мине първо през "задълбочени разговори за програми и приоритети". Ако първият мандат не е успешен, и вторият няма да е. ИТН е готова за третия мандат, даде заявка още депутатът на Станислав Трифонов.

Най-любопитна предвид така създалите се обстоятелства е позицията на БСП. Левицата може да се окаже ключът към съставяне на мнозинство около ГЕРБ.

Лидерката на партията Корнелия Нинова бе лаконична днес. Но остави отворена вратичка за разговори с Борисов.

"Ще изчакаме още малко, нека двете първа и втора партии да се разберат и тогава ще си кажем мнението. Първият призив на ГЕРБ е отправен към ПП-ДБ за подкрепа и едва след като за пореден път ще си изясняват отношенията, тогава биха се обърнали към другите партии. Това са думите на Борисов. Ние ще изчакаме още малко, нека двете - първа и втора партия, се разберат или да не се разберат и тогава ще си кажем мнението", заяви в кулоарите Нинова. - "Това не ни обижда. Ще отидем на разговори, изходът от разговорите след това ще го видим", допълни тя.

"Смятаме, че г-н Борисов направи поредната грешка. Ние предложихме да има една лидерска среща, на която да се определят пет, шест, седем приоритета за България и там да потърсим съгласие. Да си поставим разумни срокове за изпълнение на тези задачи. И едва тогава да търсим премиера, министрите, които да свършат тази работа. Уви, той обърна пирамидата. Получихме покана за среща утре с Мария Габриел, ще отидем на тази среща, макар отново да сме в неяснота за какво ни канят - какво ще обсъждаме - програмата на ГЕРБ ли, програмата на ПП-ДБ ли, пет национални приоритета ли? Което не е нейна работа. Тези приоритети трябваше да ги уточним на лидерска среща", посочи малко по-късно в нов коментар Нинова. На въпрос БСП готова ли е да даде министри в кабинета на ГЕРБ, отвърна:

"Първо трябва да уточним всичко останало - има ли приоритети, има ли съгласие, има ли срок и когато стане ясна тази конкретика, знаете, правим допитване ((визира се вътрешнопартийното допитване за коалиране с ГЕРБ). От днес не мога да ви кажа какъв ще е отговорът. Да има конкретика. Какво да ги питам сега членовете на партията?"

"Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор, коментира  в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев. "Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС", добави Донев. 

"За разлика отпреди сега политическите формации са предприели по-различен подход на търсене на възможни пътища за диалог и за представяне на предложенията за премиер и министри", отбеляза още той.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.