close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Промяната" брани със зъби и нокти машинното гласуване
©
16:02 / 16.11.2022
251
Депутати от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ размениха остри реплики от парламентарната трибуна. Повод за това станаха промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и които ще бъдат гледани днес в правна комисия на второ четене.

От "Продължаваме Промяната" категорично отхвърляме всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване, машинният вот е този, който гарантира честни избори. Това заяви председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров в декларация от трибуната на Народното събрание.  

Той посочи, че поправката на протоколи, тяхната подмяна, разпилените чували с бюлетини и пренасянето им от политически ангажирани лица без контрол, тъмните стаички, в които бюлетините се заснемат, за да се отчете после купеният и контролиран вот, недействителните бюлетини, трябва да останат в миналото.

Гюров отбеляза, че критиките срещу предложените промени в Изборния кодекс за връщане на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина не идват само от "Продължаваме Промяната". Той цитира Централната избирателна комисия, че на последните избори със смесено гласуване са отчетени множество технически грешки при сумиранията, което е довело до много грешки в протоколите.

"От "Продължаваме Промяната" внесохме промени, които да гарантират правото на глас и да върнат доверието на гражданите в изборните резултати", заяви Гюров. "Гласуването с машина задължително трябва да се запази в секциите с над 300 избиратели", посочи той.И добави, че не бива да се допуска смесено гласуване. За да се избегнат допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол", каза още Гюров.

"Готови сме за тези, които държат да гласуват с бюлетина, да допуснем специално създадени секции, в които да може да се гласува по този начин, но декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне риск от предварителни манипулации, както и допълнителните грешки заради обединяването в общ протокол", заяви председателят на  парламентарната гупа на "Продължаваме промяната". Той отбеляза, че гласуването с хартия може да става само в съответната кабина.

На парламентарните избори през март 2017 г., проведени изцяло с хартиени бюлетини, са отчетени 169 хиляди недействителни бюлетини и над 15 хиляди преправени протокола, посочи Гюров. Това за определени политически сили в парламента би означавало, че те въобще нямаше да преминат 4-процентната граница, включително за колегите от БСП, коментира той. Гюров отбеляза, че на парламентарните избори със смесено гласуване през април 2021 г. недействителните бюлетини са 86 527, а на вота през ноември 2021 г., проведен предимно с машини - едва 11 315.

"Не бива да допуснем атаката срещу вота на избирателите с връщането на хартиената бюлетина да успее и внимателно да следим: Кой иска вашият глас лесно да бъде направен невалиден, кой иска да контролира свободната воля на стотици хиляди избиратели, кой иска да подмени вашия вот", коментира Андрей Гюров. "Сега е моментът да бъдем бдителни", заключи той.

В отговор от ГЕРБ призоваха "Продължаваме Промяната" за дебат с актуални аргументи по промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на смесеното гласуване. От името на парламентарната група Тома Биков заяви, че позицията им по въпроса няма да се промени, въпреки обвиненията на "Продължаваме промяната" за неща, които дори не са се случили.

"Вие вече сте решили, че изборите са фалшифицирани, когато те дори не са започнали", заяви Биков. Той отбеляза, че рекордно ниските избирателни активности са станали факт, именно след въвеждането на машинното гласуване.

Според Биков част от промените, които предлагат от "Продължаваме промяната", са неадекватни и ще създадат хаос. "Пак са ви хрумнали по някое време, записали сте ги под формата на закон и сега искате пак цялата държава да тръгне след вас, не си спомням случай, когато цялата държава да е тръгнала след вас, и да не се е блъснала някъде. Защото сте показали, че когато нещо ви хрумне, сте готови да го осъществите веднага, без да му мислите, пък после другите да му мислят, Призовавам ви да подходите сериозно, а не с някакъв ентусиазъм и детинска наивност да се втурнете да правите глупости, каквито сте правили често", каза още Биков.

Той отбеляза, че Изборният кодекс е един от основните закони на държавата, които определят изцяло характера и формата на политическото представителство.

"Когато си загубил, не означава, че някой друг е купил изборите, може да се окаже, че си направил достатъчно много грешки, за да стигнеш до ниския резултат", отбеляза Биков. И обясни, че в ГЕРБ вече две години си задават въпроса къде са сбъркали, защо са загубили гласове в някоя секция.

Доверието в изборния процес е основополагащо за всяка демокрация, то е основополагащо за доверието след това и в институциите, подчерта политикът. И добави, че е факт, че доверието в българския изборен процес по принцип е ниско.

"Ако вие нямате доверие на вашите членове на избирателни комисии и твърдите, че ще участват във фалшификации, означава, че сте много зле с хората, с вашите хора, които са отишли в СИК, за да пазят вота. Ние нямаме такъв проблем, защото имаме компетентни хора, които участват в изборния процес, впрочем над 100 хил. български граждани участват в изборния процес и с бюлетини, и с машини", изтъкна депутатът.

Според него в една демократична система човек може да каже какво мисли, без да се налага да бъде обвиняван във фалшификация. "Защото в това обвинявате тези, които ще изразят волята си по един или друг начин, ние не извършваме престъпление, само изразяваме волята си. Успяхме да ви победим с вашите машини", каза още Биков.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.