close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Протестите не родиха лидери, свиха се до сбирка на маргинали
©
13:15 / 31.08.2021
348
"Намираме се в опасна ситуация. Всичко това, което се случва през последната година, е предизвикателство за стабилността на българските институции. В доста страни се случва абсолютно същото. Прави се опит да се ерозира политическата система. Протестите поставиха под въпрос модела на управление, но те ерозираха и стигнаха до сбирка на маргинални хора, вместо да провокира промяна. Третите избори показват, че политическата система ерозира и от задкулисието на определени фактори. Държавата не е украшение. Тя съществува, за да овладее кризата с COVID-19, да изпрати децата на училище и да осигури икономическа стабилност. Да критикуваш това, което е било в миналото, е само първа стъпка. Без втората - да създаваш нещо ново, е безсмислено. Почти една година сме в предизборна кампания, защото се фрагментират актьорите на политическата сцена. Намираме се в серии от предизборни кампании, чийто път е само надолу", заяви политологът доц. Огнян Минчев пред БНР. 

"Ако директно кажа кой е виновен, ще ме обвинят в политическа пристрастност. Протестните партии обаче два пъти подред не могат да направят правителство. ИТН по редица свои съображения не иска да прави правителство. Тази фрагментация предполага фракциите и лидерите да седнат и да проведат разговори, но виждаме, че това не е в програмата на формацията ИТН е лобистка група, която представлява задкулисни интереси. Тя цели да промени политическата система, да въведе мажоритарни избори и да стане парламентарната субсидия 1 лев. Поради доверието, което получиха, отказаха сътрудничеството с ГЕРБ и приеха опортюнистка политика на изнудване за създаване на правителство на малцинството. То трябва да е доминирано от техните дневни редове. Подозирам, че ИТН и други политици са използвани за унищожаване на системата. Президентската република е само едната възможност. Другата са мажоритарните избори, които също биха насочили страната към два полюса. Мажоритарната система и президентската република съществуват в демократичните страни, но не трябва да се налагат чрез извиване на ръце", каза още Минчев. 

"България изпитва лидерска криза. Ние имаме два големи протеста през 2013-2014 и през 2020 г., които не родиха лидери. Във всяка дейност е необходима организация и лидерство. Политиката не се развива пълноценно, ако няма убедителни фигури. Аз съм доволен, че се появяват двама млади хора (Асен Василев и Кирил Петков - бел. на ред.), които може да излязат като малка партия, да станат част от ДБ или да работят с Румен Радев. Ние очакваме да променим политическата система с мажоритарния вот и адвокатите на местните мутри ще влязат с техните пари. Каквито и да са резултатите от президентските избори, дали Румен Радев ще е президент, или не, партиите трябва да седнат и да преговарят. Те ще доведат до структуриращо въздействие за създаване на ново управление", коментира Огнян Минчев
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.